Sigara kullanımının estetik operasyon sonrası yara iyileşmesini tehdit ettiğini kaydeden Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mert Demirel, “Sigara, bir bağımlı için farklı şekillerde tanımlanabilir. Ancak ben bir plastik cerrah olarak sigarayı 'güzelliğin en büyük düşmanı' olarak niteliyorum. Sigaranın güzelliğinize balyoz vurduğu yüzlerce sebep sayabilirim.

Erken yaşlanma, cilt kalitesinde bozukluk, dudak ve ağız kenarlarına yerleşen derin çizgiler, zamanla koyu sarı bir renk alan cansız cilt tonu, dişlerdeki tahribat ve sararma, göz altlarında koyu renk torbalanmalar. Ancak estetik ameliyatlar sonrası sigaranın çok büyük derecede etkilediği başka bir konu daha var; 'yara iyileşmesi'. Kesi yapılan her ameliyattan sonra kesilen bölgede mutlaka bir iz kalacaktır. Ancak bu iz, hekimin tekniğine göre görünmeyecek bir pozisyona gizlenebilir. Örneğin üst göz kapağı estetiğinde dikişleri göz kapağının açılıp kapandığı katlantı yerine, meme büyütme operasyonlarında ise dikişi meme altı kıvrımına gizlemek mümkündür. Bu izler zaman içinde iyice silikleşerek belirsiz bir hal alır. Bu anlattığım yara iyileşme süreci sigara içmeyen tüm hastalar için geçerlidir. Peki ya sigara kullanan hastaların yara izleri? Ameliyat sırasında hem deriden hem de içerideki dokulardan kesi yaparak ilerlenir. Dıştan sadece ince bir çizgi olarak görülen dikişin altında iyileşmeyi bekleyen kalabalık bir ordu bulunur. Bu ordunun iyileşmesi için gereken en önemli şey iyi bir kan dolaşımıdır” diye konuştu.

Kan dolaşımını bozan etkilerden birisinin sigara olduğunu kaydeden Op. Dr. Mert Demirel, şöyle konuştu:
“Sigara içen hastalarda yara izleri gerektiği şekilde oksijenlenmediği için iyileşme olması gerektiği gibi gerçekleşmez. Üstelik daha koyu ve belirgin izler, yıllarca sadakatinizi esirgemediğiniz sigaranın size tek hediyesi de olmayacaktır. Sigara kullanımı ile enfeksiyon riski artacak, iltihap ve yara oluşum riski tırmanacaktır. Estetik ameliyat süreci en başından sonuna dek uğraş ve emek verilen bir süreçtir. Hastanın üstlendiği iyileşme dönemi, ayırdığı zaman ve harcadığı para, hekimin harcadığı cerrahi emek tek bir sigara ile boşa çıkabilir. Estetik ameliyattan en az 1 ay önce sigarayı bırakmalısınız. Bu süreçte ekinezya, ahududu, kiraz gibi kanın temizlenmesini destekleyen gıdalardan yardım alabilirsiniz. İyileşme döneminiz boyunca asla sigara içmemeli ve bunu bir milat sayıp bu sinsi düşmanı hayatınızdan sonsuza dek çıkarmalısınız. Güzelliğe açılan dünyada ne yazık ki sigaranıza yer yok.”