Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Uğur Aktaş, sıcak ve nemli havalarla birlikte sıkça görülen rahatsızlıkların başında burun kanamalarının geldiğini, güneşte fazla kalınmasının kanama riskini arttıracağını söyledi. Yaz aylarında görülen burun kanamalarının aşırı sıcak veya temelinde tansiyon, böbrek gibi genetik sebeplerden kaynaklanabileceğini belirten Aktaş, bu yüzden kanamaların ciddiye alınması gerektiğini ifade etti. Genellikle basit sebeplere bağlı olan ve yılın her döneminde görülebilen burun kanamalarının, aşırı sıcak ve nemli havalarda daha sık görüldüğünü vurgulayan Uzm. Dr. Aktaş, “Burun kanamaları, ön ve arka burun kanamaları olarak iki başlık altında incelenir. Ön burun kanamaları, orta bölümde bulunan kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı olur. Özellikle çocuklarda ilkbahar ve yaz aylarında çok görülen alerjik rinitin yol açtığın kaşınma, burun kanamalarına neden olur. Bu bölgedeki damarlar oldukça ince ve yüzeyde olduklarından sümkürme, çocuklarda burunla oynama ve hattâ ufak bir dokunuşla dahi kanayabilirler. Arka burun kanamalarında ise burnun içinde arka üst bölgelerden kanama olur ve şiddeti burun ön kanamalarına göre fazladır. Sıklıkla geniz ve burundan aynı anda kan gelir. Bu tip burun kanamaları daha çok yaşlı, hipertansiyonu olan, pıhtılaşma fonksiyonlarında bozulmaya neden olan sistemik hastalıkları bulunan kişilerde görülür.” dedi.

Arka burun kanamaları daha şiddetli olduğu için ciddiye alınması gerektiğini belirten Aktaş, “Mutlaka hastaneye ya da KBB uzmanına başvurulmalıdır. Burun kanamasının nedenleri hem burun hem de burun dışındaki problemlere bağlı olarak gelişir. Burun içi iltihapları, sinüzit, buruna gelen darbeler, çocukların burun karıştırmaları, burna sokulan yabancı cisimler, burun içi ve sinüs tümörleri, burunda kemik eğriliği, alerjik rinit, sıcak ve nemli hava lokal nedenlerdir. Genel nedenler ise hipertansiyon, kan hastalıkları ve bağırsak parazitleridir.” diye konuştu.

Dr. Aktaş, havaların ısınmasıyla birlikte görülebilecek burun kanamalarında yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Kanama olduğunda ilk yapılması gereken paniğe kapılmamak ve korkmamak. Kanı durdurmak için burnun içindeki pıhtıları suyla temizleyin. Oturun ya da başınız kalp seviyesinden yukarıda olacak şekilde uzanın. Asla geriye doğru yatmayın. Eğer baş arkaya doğru eğilirse kanın genizden boğaza gitme ihtimali artar. Burnun ucunu başparmak ve işaret parmağıyla bir mandal gibi sıkın ve en az 5 dakika bekleyin. Pamuktan küçük bir rulo yaparak burnun uç kısmına koyun ve burnunuzu sıkmaya devam edin. Bunlara rağmen kanıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun."