Çocukların çoğu zaman farkına bile varamadıkları görme bozukluklarının eğitim hayatlarını olumsuz yönde etkilediği belirtildi. 
Görme bozukluklarının okul öncesi dönemde her 20 çocuktan birini, okul döneminde ise her 4 çocuktan birini etkilediğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Kaplan, aileleri çocuklarının göz sağlığı ile ilgili daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. Çocuklarda en sık görülen göz rahatsızlıklarının görme kusurları, şaşılık, göz tembelliği, doğuştan katarakt, doğuştan göz tansiyonu, doğuştan gözyaşı kanalı tıkanıklığı, doğuştan anomaliler ve bazı göz tümörleri olarak sıralayan Kaplan, “Gözlerin duruşu veya çocukların bazı hareketleri olası bir görme sorununun habercisi olabileceğinden ebeveynler zaman geçirmeden bir göz doktoruna başvurmalıdır. Göz muayenesi için bebeğin belirli bir aya veya yaşa gelmesi beklenmemelidir. Erişkin çağda görülebilen pek çok göz hastalığı bu yaşlarda da görülebileceği gibi, bu döneme has bazı özel hastalıklar da bu kontroller sırasında yakalanır ve tedavi edilebilirler” dedi.
Üç yaşının altındaki çocuklarda görme sorunlarının uyum gerektirmeyen yöntemlerle tespit edilebildiğine işaret eden Kaplan “Tüm muayene bulguları birleştirildiğinde çocuğun ne kadar gördüğü konusunda kabaca bir fikir verir. Üç yaşın üzerindeki çocuklar, ilgilenildiği takdirde E harflerini öğrenebilir ve bunların uçlarının ne yöne baktığı sorularak görme muayenesi yapılabilir. Bunun yanı sıra şekiller sorulabilir. Daha ileri yaşlardaki çocuklara erişkinlerde olduğu gibi harfler sorularak görme düzeyleri tespit edilir. Ailede ciddi göz hastalığı varlığı durumunda çocukta göz hastalığı olabileceğini düşünmek gerekir” diye konuştu.
Çocukların eğitim hayatını olumsuz yönde etkileyen göz hastalıklarının belirtileri ise şöyle sıralandı: Göz kayması, Göz kapağı düşüklüğü, Göz yaşarması, Çapaklanma, Şişlik, Bir gözü kapayarak bakma, Çok yakından okuma, Televizyonu yakından izleme, Gözlerini kısarak bakma, Okuduğu yeri kaçırma, okuduğu yeri belirlemek için parmak kullanma, Baş ağrısı, baş dönmesi, Bulantı, Başı bir yana eğerek bakma, Sık sık gözleri kaşıma, Bebek 3 aylık olmasına rağmen bakışları odaklayamama.