Tavas Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Yasin Yücel Bucak, birçok hastalık veya durumun göz kapağı problemlerine neden olabildiğini belirterek göz kapağı hastalıklarını oluşturan sebebe göre hastalıkları ilaç veya ameliyatla tedavi etmenin mümkün olduğunu söyledi.

Bucak: “Göz kapakları, göz küresini ve yüzeyini mükemmel bir şekilde korumak, kurumasına engel olmak, göze gelen ışık miktarını ayarlamak ve temiz kalmasını sağlamak gibi çok önemli görevler üstlenmektedir. Göz kapağında en sık görülen hastalık allerjik durumlardır. Daha sonra  göz kapağı kenarında veya altında oluşan iltihabi bir durum gelmektedir. Göz kapaklarında bir de şekil bozukluğu oluşturan hastalıklar vardır. Bunlardan en sık görüleni ptozis adını verdiğimiz kapağın düşüklüğüdür. Yine çeşitli nedenlerle göz kapağının içe veya dışa doğru dönmesi, yüz felcine bağlı göz kapağının kapanamaması, tirod bezi hastalıklarına ve yaşlanmaya bağlı şekil bozuklukları, yaralanmalar ve tümörler başlıca diğer önemli hastalıklarıdır” diye konuştu. 

Sık Görülen Göz Kapak Hastalıkları ve Tedavisi

Göz kapağı hastalıklarında görülen belirtilerin hastalığı oluşturan sebebe göre değiştiğini ifade eden Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Yasin Yücel Bucak, göz kapağı hastalıkları ve tedavilerini şu şekilde açıkladı: “Göz kapağında görülen allerjik durumlarda kaşıntı en sık görülen belirtidir ayrıca göz kapağında şişlik, gözde yaşarma, ışıktan rahatsız olma, kızarıklıkta eşlik edebilir.

Halk arasında arpacık olarak bilinen, tıp dilinde hordeolum (akut iltihabı) veya şalazyon (kronik iltihabı granülom) olarak anılan hastalığın göz kapağı kenarında veya altında oluşan meibomian bezlerin iltihabi bir durumdur. Arpacık, kapak kenarında veya içinde şişlik, ağrı hissi, kırmızı ağrılı bezelye tanesine benzer kitle hissiyle ortaya çıkar. Tedavide genelde ilk yaklaşım ilaç tedavisi ve sıcak kompres uygulamasıdır. Her ikisinde de antibiyotikli ve kortizonlu damla kullanılması önerilir. Tedaviye yanıt alınamaz ise cerrahi tedavi gerekebilir.

Göz kapaklarında şekil bozukluğunda en sık görüleni ptozis adını verdiğimiz kapağın düşüklüğüdür. Çok çeşitli nedenlerle göz kapağı düşüklüğü olmaktadır. Son histopatolojik araştırmalar sonucunda ptozis etiyolojisi daha iyi anlaşılmış ve ptozise yol açan anatomik defekte göre bir sınıflandırma yapılmıştır. Bu sınıflama, seçilecek cerrahi yönteminin belirlenmesi açısından yol göstericidir. Dört ana ptozis tipi miyojenik, aponevrotik, nörolojik ve mekanik ptozisdir. Ptozis kendiliğinden düzelmesi söz konusu olmadığından nedeni göz önüne alınarak en uygun cerrahi yöntem ile düzeltilir. 
Göz kapak kenarının içe dönmesi (entropion) ve dışa dönmesi (ektropion) da sık görülen göz kapak hastalıklarıdır.

Göz kapaklarının ve kirpiklerin içe dönmesi, göz küresi yüzeyinde harabiyete, batma, yaşarma, ağrı gibi belirtilere, ileri durumlarda korneada yara oluşmasına ve görme kaybına neden olabilir.  Bu durum da cerrahi olarak düzeltilmelidir. Alt göz kapağı dışa dönmesi ve göz yaşının göz yüzeyi ile teması kesilir ve göz yaşı dağılımı bozulur. Bu durum göz yaşarmasına ve enfeksiyona yol açabilir. Cerrahi girişimle tekrar normal kapak pozisyonuna getirilir” dedi.