Görme hissinin geçici veya kalıcı olarak azalmasına görme kaybı dendiğini ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Eyüpoğlu, birçok nedenin görme kayıplarında etkili olduğunu söyledi. Eyüpoğlu: “Dünya nüfusu giderek yaşlanmakta ve insan ömrü uzamaktadır. Artan insan ömrüne bağlı olarak kronik hastalıklarla ilişkili körlük riski de artmaktadır. Dünyada körlük sebeplerine baktığımız zaman; gelişmiş ülkelerde yaşa bağlı sarı nokta hastalığı birinci sırada, glokom yani göz tansiyonu ikinci sırada gelmektedir. Özellikle Afrika gibi az gelişmiş ve gelişmemiş toplumlarda ise göz tansiyonuna bağlı körlük birinci sıraya çıkmaktadır. Çünkü orada hastalar zamanında doktora müracaat edememekte ve tedaviye de çok geç ulaşmaktadırlar. Aslında zamanında müracaat edildiği zaman göz tansiyonu tedavi edilebilen bir hastalıktır. Çocuklarda körlük sebebiyse; Dünyada daha çok genetik sebepler, anne karnında geçirilen enfeksiyonlar, doğuştan olan katarakt, yine düşük doğum ağırlığına bağlı ROP olarak bilinen Prematüre Retinopatisi Hastalığıdır. Yine gelişmemiş ülkelerde beslenmemeye bağlı kornea opasiteleri, A vitamini eksiklikleri de çocuklarda körlük sebebi olabilmektedir” diye konuştu. 

Görme kayıplarına hangi hastalıklar neden olabilir?
Eyüpoğlu, görme kayıplarının geçici, kalıcı ve ani görme kayıpları olarak sınıflandığını belirterek şöyle konuştu: “Geçici görme kaybına yol açan belli başlı hastalıklar arasında, beyin damarlarında tıkanma ve migren yer alır. Kalıcı görme kayıpları ise ani olarak gelişebildiği gibi, yavaş yavaş da gelişebilir. Ani görme kayıpları en sık göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı olarak gelişir. Yavaş yavaş gelişen görme kayıpları ise en sık katarakt, göz kusurları, şeker hastalığı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi durumlara bağlıdır. Göz tansiyonunun ani yükselmesi, gözün mikrop kapması gibi durumlar da ağrı ile birlikte kalıcı görme kaybına yol açabilir. Okul çağında ise genelde refraksiyon kusurları görülür ve bu durum gözlükle düzeltilebilmektedir” dedi.

Çocuklara en geç 2,5 yaşına kadar mutlaka göz muayenesi yaptırılmalı
Son olarak ailelere uyarılarda bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Eyüpoğlu; “Çocuklar yeni doğduğunda mutlaka bir göz hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Kırmızı refleks dediğimiz test, ilk bir hafta içerisinde yapılmalıdır. Eğer çocuk hekimi veya doğumu gerçekleştiren hekim bunu yapamıyorsa göz hekimine yönlendirilmelidir. Kırma kusurlarına bağlı göz tembelliğini engelleyebilmek için çocuklar, en geç 2,5 yaşında bir gözlük muayenesinden geçirilmelidir” şeklinde konuştu.