Pekzorlu, Ankara, Eskişehir, Antalya, Denizli, Aydın, İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa, Adapazarı, İzmit’ten geçerek İstanbul’da yolculuğunu tamamlayacak.
Pekzorlu, sırasıyla dolaştığı illerden sonra bugün Denizli turunu tamamladıktan sonra Aydın’a geçecek. Denizli Çınar meydanında bugün, Denizli Çölyak Derneği üyeleri ve hastaları ile bir araya gelerek, bu hastalık hakkında bilinçlendirici faaliyetler ile farkındalık yaratmaya çalıştılar.

Denizli Çölyak Dernek Başkanı Türkan Satır, “Sağlık bakanlığı ile birlikte 9 Mayıs Dünya Çölyak gününde başlatmış olduğumuz bu hareketin Denizli ayağını bugün burada gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.
Satır, Aktivite boyunca Gluten’e bağlı rahatsızlıkların olası belirtileri hakkında bilinçlendirici malzemelerin, rozet, kalem ve balonlar dağıtılarak dikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi.


ÇÖLYAK NEDİR?
Bağışıklık sistemine bağlı sindirim sistemini ilgilendiren bir hastalık olup hasta kişilerde buğday, arpa, yulaf, gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin ince bağırsakta parçalanmamasından meydana gelen bir emilim bozukluğu hastalığıdır.

BELİRTİLERİ
Şişkinlik, ishal veya kabızlık, karın ağrısı, yorgunluk, beslenme yetersizliği, iştah değişikliği, döküntülü yanma, başağrısı, saç dökülmesi, depresyon, kilı kaybı, kemik eklem ağrısı, anemi, cilt bozuklukları, mide bulantısıdır. Tedavisi ömür boyu glutensiz diyettir.