Geçici bilinç kaybı olarak bilenen ani bayılmalar epilepsi hastalığının habercisi olabilir. Toplumda epilepsi hastası olup henüz farkına varılmamış bir çok hasta olduğuna dikkat çeken Uz. Dr. Burcu Selbest Demirtaş, beyin hücrelerinin anormal elektriksel boşalımları sonucu görülen ve nöbetlerle karakterize olan epilepsi hastalığının herkeste aynı tipte olmadığını belirtti.

Epilepsi hastalığının belirtilerini sıralayan Demirtaş, bayılmanın yanı sıra geçici kafa karışıklığı, çevreyi farklı algılama, daha önce bildiği toplumu ya da ortamı bilememe, konuşmada duraksama, kollarda veya bacaklarda anormal sıçrama veya kasılmaların da epilepsi hastalığı belirtisi olabileceğini vurguladı.

Ortalama  her 100 kişiden birinde görülen Epilepsi Hastalığı’nın farklı birçok nedeninin olduğunu belirten Demirtaş; ‘Başta genetik nedenlerin yanı sıra çocuğun anne karnındayken maruz kaldığı bazı hastalıklar, annenin kullanmış olduğu alkol, sigara ve bağımlılık yapıcı maddeler, çocuğun doğum esnasında oksijensiz kalması, doğum travmaları  yine bu dönemdeki B6 ve B12 eksiklikleri, ilerleyen dönemde beyin tümörleri, beynin damarsal hastalıkları, beyin enfeksiyonları, kafa travmaları, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri, sodyum, kalsiyum gibi elektrolit fazlalılığı ya da eksiklikleri, tiroid fonksiyon bozuklukları beyindeki hücrelerin topluca ve anormal elektriksel boşalımlarına neden olabilmektedir’ dedi.

Epilepsi Nöbeti Geçiren Kişiye Doğru Müdahale Hayati Önem Taşır

Bayılmanın hastanın psikolojik sıkıntılarına, tansiyon veya kan şekeri düşüklüğüne,  beyin kanlanmasını bozan damarsal ya da kalp ile ilgili problemlere de bağlı olabileceğini ve her bayılmanın epilepsi olmadığını vurgulayan Demirtaş şöyle devam etti: “ Epilepsi nöbeti sırasında hastanın başını desteklemek, tükürüğünün  soluk borusuna kaçmasını önlemek için mümkünse yan tarafına döndürmek, vücudu kasılırken sağa sola çarpıp yaralanmasına sebep olabilecek eşya varsa etraftan uzaklaştırmak, giysilerini gevşetmek ve rahat hava almasını sağlamak toplumdaki her bireyin bilmesi gereken ilk müdahale yöntemleridir.  Eğer kasılma hali 5 dakikadan uzun sürerse ya da nöbet geçiren kişi hamile ise 112 Acil Servisi aranmalıdır. Nöbet geçiren kişiye asla soğan, kolonya benzeri keskin kokular koklatılmamalı, kasılan çene açılmaya çalışılmamalı ve hastaya bu süreçte su verilmemelidir” dedi.