HABERDENİZLİ.COM

Ağız kanserlerinin genelde 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıktığını ve erkeklerde daha sık görüldüğünü söyleyen Uz. Dr. Hilal Bayram ağız içerisindeki dudak, yanak mukozası, azı dişlerin arka bölgesi, yumuşak damak dilin yan ve alt kenarları ve ağız tabanının ağız kanserleri için riskli bölgeler oluşturduğunu söyledi. Ağız kanserlerinin başlangıç döneminde ağrısız olduğunu kanserli bölgenin büyüdükçe ağrı şikâyetinin arttığını aktaran Hilal Bayram hastalığın belirtilerini şu şekilde açıkladı: “ Ağız içinde veya etrafında beyaz  (lökoplaki) veya kırmızı (eritroplaki) renkli alanlar öncül kanser lezyonlardır. Yüz, boyun, ağızda 2 hafta içinde iyileşmeyen yaralar, ağız içinde hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış alanlar,  ağız ve boğazda  tekrarlayan kanamalar, boğazda yutkunmayı zorlaştıran cisim varmış hissi, çiğneme ve yutma zorluğu, dil ve çene hareketlerinde zorlanma, ağız ve dilde his kaybı, uyuşukluk, alt ve üst çenede meydana gelen şişlikler ağız kanserinin belirtileridir” dedi. 

Kanserleşme riski taşıyan oluşumla prekanseröz lezyonlar dendiğini ve böyle bir yapının erken dönemde saptanmasının tedavi olanağını arttırdığını anlatan Uz. Dr. Hilal Bayram; “ Prekanseröz lezyonlar öncelikle renkleri ile fark edilir. Kırmızı veya beyaz renkte olabileceği gibi bazı tiplerinde her iki rengi de içeren lezyonlar bulunabilir. Bu lezyonlarda kötü huylu değişim olup olmadığı ancak alınan biyopsi örneğinin patolojik incelemesiyle olur.  Çeşitlerine bakacak olursak Eritroplaki lezyonlarda damak, ağız tabanı, dil kenarları, yanak mukozasında daha sık görülen sınırları belirgin parlak kırmızı renkli olan ve kanserleşme eğilimi en fazla olan lezyondur. Lökoplaki lezyonlar da en sık görülen lezyondur. Beyaz renklidir. Ağız tabanı, yanak, dişsiz çene kemiği üzerindeki diş etinde, dilde en sık görülür. Aktinik cheilitis de uzun süreli güneş sebebiyle alt dudakta görülen hafif bir kızarıklıkla başlayan zamanla tümsek oluşturan kaba görünümle bir lezyondur. Son olarak liken planus ise en sık yanakta görülür. Farklı formları olmakla birlikte klinikte sıklıkla örümcek ağı yada ışınsal olarak yayılan beyaz çizgiler ile karakterizedir” dedi.

Çene Cerrahisi Uz. Dr. Hilal Bayram son olarak ağız kanserlerinin erken tanı ve teşhisinde öncelikle hastaların ağız hijyen motivasyonunun sağlanarak, ağız içindeki olası değişimler konusunda bilinçlendirilmesinin sağlanmasını ve sonrasında düzenli diş hekimi muayenesine gelerek detaylı değerlendirme yapılması gerektiğini söyledi.