Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, sigara dumanına maruz kalan ve yatarak beslenen çocuklarda, emzik kullanan bebeklerde orta kulak iltihabının daha sık görüldüğünü söyledi. 

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, orta kulak iltihabı (Akut Otis Medıa) östaki borusunun uygunsuz çalışmasına, adenoid denilen geniz etine, çok sık üst solunum yolları enfeksiyonları (adenoıtıs,sinüsitis,tonsillit,farenjit) geçirmeye neden olduğunu, bağışıklık sisteminin yetersiz kaldığı durumlarda ise orta kulakta sıvı toplanması şeklinde ortaya çıktığını söyledi. Üstel, orta kulak iltihabını şöyle anlattı:  “Kulak, anatomik olarak dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç kısma ayrılır. Dış kulak yolunun sonunda kulak zarı bulunur, kulak zarı dış ve orta kulağı birbirinden ayırmaktadır. Orta kulak bir boşluk şeklinde olup bu boşlukta örs, üzengi ve çekiç kemiği olmak üzere vücudun en küçük kemikçikleri bulunmaktadır. Ses dalgaları, kulak zarına geldiğinde kulak zarı titreşir ve daha sonra bu titreşim kulak kemikçikleri aracığıyla iç kulağa iletilir. Orta kulak boşluğuyla nazofarenks (geniz) arasında östaki tüpü adı verilen küçük bir kanal bulunur. Östaki tüpünün görevi, orta kulak boşluğundaki hava basıncını dış ortamdaki atmosfer basıncına eşitlemektir. Orta kulak iltihabı yeni oluşmuş ve 3 hafta içinde iyileşmişse ‘Akut Otitis Media,’ 3 aydan fazla sürmüşse kulak zarı delinmiş ve kulakta akıntı mevcutsa ‘Kronik Otitis Media’, akut otiti takiben oluşmuş ve 3 aydan fazla sürmüş ancak kulak zarı sağlam ve orta kulak boşluğunda iltihapsız sıvı birikmişse ‘Seröz Otitis Media’ meydana gelir.. Ayrıca altı ayda üç ve üçten fazla ya da yılda dört ve dört defadan fazla hasta akut otit geçiriyorsa recürren (tekrarlayan) akut otitisten bahsedilir ki bu da ayrı bir form olarak kabul edilir. Akut otitis media özellikle 6 ay ve 2 yaş arası çocuklarda daha sıklıkla görülmektedir. Çocukluk çağında soğuk algınlığından sonra en sık görülen hastalıklardandır. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı azalır ancak anaokul ve ilkokul döneminde tekrar artar. Çocukların 5 yaşına kadar dörtte üçünde, mutlaka bir kez bu enfeksiyonun görüldüğü saptanmıştır. 12 yaşından sonra görülme sıklığı azalır.”

Emzik ve inek sütü orta kulak iltihabını tetikliyor
DDH Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, orta kulak iltihabını artıran risk faktörlerini ise şöyle belirtti: “Sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik hastalıklar, bağışıklık sistemindeki bozukluklar orta kulak iltihabı riskini arttırmakta, anne ve babası çok enfeksiyon geçirenlerde hastalık daha sık görülmekte, anaokulları, yuva ve kreşlere giden, sigara dumanına maruz kalan çocuklar enfeksiyonlara daha sık maruz kalmaktadır. Bebek ve çocukta emzik kullanımı, anne sütü yerine inek sütüyle beslenme bebeklerde orta kulak iltihabını tetiklemektedir. Yatarak beslenen çocuklarda da iltihap sıklığı artmakta, bu nedenle bebekler anne sütünü emme pozisyonunda beslenmelidir. Ayrıca anne ve babası çok enfeksiyon geçirenlerde de hastalık daha sık görülmektedir” diye konuştu.

Orta kulak iltihabının en sık görülen belirtisinin ateşlenme olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, bebeklerde genelde kulak ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, huzursuzluk, uykusuzluk ve kulakları-sacı çekmek gibi bulgular görüldüğünü belirtti. Üstel: “Eğer iltihap kulak zarını delerse kanlı ya da iltihaplı akıntı oluşur. Bazen yüz felci, kusma, ishal kulak arkasında şişlik, baş dönmesi ve dengesizlik gibi belirtiler göze çarpar. Orta kulak iltihabı hiç tedavi edilmeden bile 48 saat içinde düzelebilir, bazen ise 3 haftaya kadar iyileşme sürebilir” dedi.

“Hijyen iltihabı önlemeye yardımcı olur”
Uz. Dr. Melih Üstel, orta kulak iltihabından korunma yolları hakkında şunları söyledi: “Bebek ve çocuğun temizliğine önem verilmelidir. Hijyene dikkat edilmeyen durumlarda orta kulak iltihabı daha sık görülmektedir. Bu yüzden bulunduğu ortamın hijyenik olmasına özen gösterilmelidir. Bebek mutlaka en az 6 ay boyunca anne sütüyle beslenmelidir. Beslenme yatarak değil 45 derecelik açıyla ya da oturarak yapılmalıdır. Bebek ve çocukların kulağı kulak çöpüyle temizlenmemelidir” dedi. Üstel, ayrıca üst solunum yolları enfeksiyonu geçirmekte olanlardan bebek ve çocukları uzak tutmak gerektiği, yaşanan ortamlar ev ve sınıfların mutlaka sık sık havalandırılması, bebek ve çocukların aşılarının mutlaka düzenli yaptırılması uyarılarında bulundu.