Yeni Asırın Haberine göre, Ege Bölgesi'nde 6 ilin ve 134 hastanenin kan ihtiyacını karşılayan Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi'nde 3 günlük kan kaldı. Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, "Günlük ortalama bin 500 ünite kana ihtiyacımız var. Şu an 3 bin ünitelik kan stoğumuz kaldı. Böyle giderse Temmuz sonu ve Ağustos ayında kan temin etmekte büyük sıkıntı yaşayacağız. Acil ameliyatlar dışında bütün ameliyatlar iptal olabilir" dedi. Gökay Gök, olası bir acil durumda kan stoğunun bitmemesi için Ege'nin tüm illerindeki vatandaşları kan vermeye çağırdı. Ege'de 6 ilde 134 hastanenin kan ihtiyacını karşıladıklarını hatırlatan Gök, "Bunun yanı sıra bölgenin tamamında meydana gelen trafik kazaları, adli olaylar, organ nakilleri ve diğer ameliyatlarda kan temin ediyoruz. Ancak şu an için kan bağışları oldukça düştü" diye konuştu.

Gök, geçtiğimiz yıla göre bu yıl kan bağışlarının yüzde 50 azaldığını belirterek, "Bu gidişle bizi zorlu bir süreç bekliyor" dedi.

Geçen yıl 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu günden sonraki bir ay boyunca Kızılay ekiplerinin bütün meydanlarda çorba, çay ve kahve ikramında bulunduğunu belirten Gökay Gök, "Bunun dışında mobil kan araçlarımızla kan bağışı topladık. 15 Temmuz sürecinde bu nedenle yüksek oranda bağış alabildik. Ancak şu an için günlük ortalama bin ünite kan bağışı oluyor. Bu ortalamanın da altı. Böyle giderse kan stoğumuz kritik seviyeye gelecek" diye konuştu.

HER İLÇEDE EKİPLER HAZIR

Önümüzdeki 2 ayın kan bağışı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Gök, "Stoğumuzun bitmesi demek organ nakillerinin, trafik kazası ve adli vaka ameliyatlarıyla diğer ameliyatların riske girmesi demektir. Acil ameliyatlar dışında bütün ameliyatlar iptal olabilir" uyarısında bulundu.

Her ilçe merkezinde 2 gün ile 4 gün arasında mobil kan araçlarının 18.00 ile 24.00 saatleri arasında hazır beklediğini söyleyen Kızılay Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, "Sadece kendi vatandaşlarımızın değil yabancı misafirlerimizin de acil bir durumda kan ihtiyacını biz karşılıyoruz. Bu nedenle turistik ilçeler olmak üzere bütün ilçe merkezlerinde araçlarımız hazır bekliyor. Vatandaşların tek yapması gereken yarım saatlerini bizim için ayırmaları. Böylece verecekleri 1 ünite kanla 3 kişinin hayatını kurtarmış olacaklar. Herkesin bir gün kana ihtiyacı olabilir, vatandaşlarımızdan duyarlılık bekliyoruz" diye konuştu.

STOKLAR ERİYOR

Kızılay Ege Bölge Müdürlüğü'nün geçtiğimiz yılki kan bağış sayıları acı tabloyu gözler önüne serdi. Tabloya göre geçtiğimiz yıl 15 Temmuz sonrası yapılan kan bağış kampanyalarına karşın 345 bin 435 ünite kan bağışı toplandı. Bu yıl ise İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Kızılay işbirliğiyle 'İzmir Sana Kanım Feda' isimli yoğun ilgi gören kan bağış kampanyası düzenlemesine karşın, ilk 6 ayda sadece 187 bin 217 ünite kan toplandı. Bu durum stokların hızla eridiği olarak yorumlandı.