Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) İlyas Haytan toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyen Denizli 16. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Osman Özdemir, SGK ile TEB arasında devam eden protokol görüşmelerini değerlendirdi.
SGK ile TEB arasında bağıtlanan ilaç alım protokolünün 31 Mart 2016 tarihinde sona erdiğini hatırlatan Özdemir, “Yeni protokolün yapılması için her türlü çaba sarf edilmiş olmasına rağmen taraflar arasında bir “uzlaşma bugüne kadar ne yazık ki sağlanamamıştır. Eczacılık alanı 2004’lerden bu yana son derece ciddi bir ekonomik daralma ile karşı karşıyadır. Eczacının tüm geliri ilaç fiyatlarına bağlıdır. İlaç fiyatları son on yılda 572 kez düşmüştür. Fiyatlar azaldıkça eczacının geliri de düşmektedir. Üstelik eczacının ne ilaç satışını artırmak gibi bir çabası ne de ilaç fiyatlarının yükselmesini istemek bir gayesi olamaz. Eczacı toplumun akılcı ilaç kullanımını sağlamak için çalışan bir sağlık meslek mensubudur. Bu nedenle eczacılar, sürekli daha çok çalışıp az kazanan bir konuma düşürülmüştür. Ve son üç yılda ekonomik olarak herhangi bir iyileşme de yaşamamıştır” dedi.

“ECZACILAR BORÇLA YAŞIYOR”
Eczacıların yüzde 66’sının sürekli olarak kredi kullandığını dile getiren Özdemir, “25.000’den fazla eczanenin yüzde 63,8’i gibi büyük bir çoğunluğu ekonomik bakımdan kırılgan bir dengede varlığını sürdürmeye çalışmaktadır. Eczacıların yüzde 54,8’i kredi kullanmakta; kredi kullanan eczacıların yüzde 66’sı ise sürekli olarak kredi almak zorunda kalmaktadır. Eczacı, eczanesinin ekonomik sürekliliğini sağlayabilmek için borçla yaşamaktadır.



“KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”
Eczanelerin basit birer işletme olmadığını kaydeden Özdemir, şöyle konuştu: “Eczaneler, Türkiye’nin 25.500 noktasında 78 milyon vatandaşımıza ve sayıları 3 milyona yaklaşan mülteciye yaygın- kesintisiz sağlık hizmeti sunmaktadır. Diğer yandan eczanelerin 2005’ten bugüne kamu adına tahsil ettikleri muayene katılım payları dolayısıyla kamuyu her yıl en az 276 milyonluk personel maliyetinden kurtardığı asla göz ardı edilmemesi gereken bir husustur. Sayın Çalışma Bakanı’nın kamuoyuna da açıkladığı teklifin eczanelerimizi içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmakta yetersiz kaldığını; haklı taleplerimizin kabul edilmemesi halinde 31 Mart’ta sona erecek Protokol’ü bir kez daha uzatmayacağımızı, Protokol hükümleri gereğince sözleşmeyi feshedeceğimizi 1 Nisan itibariyle noter kanalıyla Kurum’a bildireceğimizi üzülerek ilan ediyoruz.”


MÜLTECİLERE İLAÇ YOK
Denizli 16. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Osman Özdemir açıklamasında bugünden itibaren mültecilerine ilaç verilmeyeceğini belirterek, vatandaşların Nisan ayının sonuna kadar ilaç alabileceğini belirtti.