Günümüzde birçok insan neredeyse her gün diyete veya yeni bir hayata başlama kararı almaktadır. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getireceğine dair kendine sözler vermektedir fakat çoğu zaman bu kararların bir hafta sürdüğünü sonra kişinin eski alışkanlıklarına döndüğü görülmektedir.

Diyet nedir?

Yunanca olarak “beslenme ve yaşam tarzı” anlamına gelen diyet günümüzde vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, yağ, protein denilen makro besin ögeleri ve vitamin, mineraller denilen mikro besin ögelerinin karşılanması ve vücut için yeterli kalorinin sağlanmasıdır.

Günümüzde “Beden Algısı”

Günümüzde sosyal medya kullanımındaki artışa bağlı olarak özellikle sağlık, moda, güzellik, kişisel bakım gibi birçok konu hakkında gelişmeler takip edilmektedir. Bu kavramlar kişinin yaşamında fazlaca yer kaplamaya başladığı zaman kişinin hayatına beden algısı denilen kavram girmektedir. Beden algısı; birey ideal vücut ağırlığı aralığında olmasına rağmen aynaya baktığından kendisini olduğundan fazla kilolu olarak görmesi ve sosyal medyada veya çevresindeki kişilere özenmesi olarak tanımlanabilir. Kişi bu durumda kendini aç bırakmaya, aşırı egzersiz yapmaya, çok düşük kalorili beslenmeye veya bilinçsiz kullanılan zayıflama ilaçlarına yönlendirir veya ruhsal olarak bunalıma girebilmektedir.

Diyete Başlamaya Karar Vermek

Diyet kavramı istenilen vücut ağırlığına geldikten sonra eski beslenme alışkanlıklarına geri dönmekten ziyade sağlıklı beslenmeyi, kişinin vücudunu dinleyip ihtiyacı kadarıyla beslenmesini gerektiren ve yaşam tarzı haline getirilmesi gereken bir kavramı karşılamaktadır.

Aşırı karbonhidrat, yağ tüketimine bağlı olarak vücuda alınan şeker hücrelerde yağ olarak depolanmaktadır. Bu da ilerleyen dönemlerde kilo artışına ve önlemi alınmazsa günümüzün önemli hastalıklarından olan şişmanlığa neden olmaktadır. Tip 2 diyabet, hipertansiyon, gibi durumlara yakalandıktan sonra kişi bu dönemde sağlıklı beslenmeye karar vermiş olmalı ve diyetisyenden yardım alarak yaşam tarzı değişiklikleri yoluna gitmelidir.

Aileye sağlıklı beslenmeyi çocuklara aşılama konusunda büyük sorumluluk düşmektedir çünkü çocuklar aile bireylerini taklit ederler ve ilerleyen yaşlarda aileden öğrendikleri davranışları sergilemeye kodlanmıştırlar. Bu durumda özellikle aile bireylerinin kendisi ve çevresiyle barışık olması, vücudu için daha sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmesi için atacağı adımlarda hem kendisi hem de yetiştirilen çocuklar etkilenecektir.

Diyete başlama kararı vermeden önce muhakkak bir diyetisyene danışılmalı, onlardan eğitimler alınmalıdır çünkü ideal kilonda olunsa bile dış görünüşü etkileyen şey vücuttaki yağ ve kas oranıdır. Sürekli diyete başlayıp bırakmamak, sağlıklı beslenmeyi öğrenmek adına bir bilene danışmak en önemli noktalardan biridir.

Kaynak: https://www.diyetine.com