Gebelikte salgılanan pek çok hormonun insülin hormonuna karşı bir etki göstererek kan şekerinin yükselmesine neden olduğunu söyleyen Op. Dr. Kadriye Nilay Özcan kan şekerini azaltan insülin hormonuna karşı özellikle gebeliğin 24. haftasından itibaren bir direnç geliştiğini ve bu durumun risk faktörü taşıyan hastalarda kan şekerinin yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Annede yükselen kan şekerinin bebeğe de yansıdığını gebeliğin son döneminde bebekte insülin salınımının artmasıyla bebekte fazla kilo almaya, akciğer gelişiminde gecikmeye, bazı kalp hastalıklarına ve sinir sistemi hastalıklarına neden olduğunu açıklayan Op. Dr. Kadriye Nilay Özcan gebelikte diyabet açısından risk faktörlerini şu şekilde açıkladı: “ Şişmanlık, bir önceki gebelikte diyabet öyküsü, daha önceden iri bebek doğurmuş olmak, önceki gebeliklerde doğumsal anomalili bebek dünyaya getirmiş olmak, nedeni bilinmeyen ölü doğum yapmış olmak, 35 yaşın üstündeki hamileler, ailede diyabet veya yüksek tansiyon bulunması ve açlık kan şekerinin 105 mg, tokluk kan şekerinin 120 mg’ın üzerinde olması risk faktörleridir” dedi. 

KONTROL OLMASI GEREKİYOR
Diyabet hastası olan anne adaylarının gebelik öncesinde endokrinoloji ve kadın doğum uzmanına başvurup kontrol olması gerektiğini söyleyen Özcan, gebelikte ortaya çıkan diyabette ise yapılması gerekenleri şu şekilde belitti: “ Gebelikte oluşan gestasyonel diyabet karbonhidrat alımına vücudun intolerans geliştirmesidir. Tüm gebelere rutin olarak 24-28. haftalar arasında diyabet taraması yapılmaktadır. Hastanın bu test için aç olmasına gerek yoktur. Önce 50 mg ağızdan glukoz yüklemesi yapıldıktan sonra birinci saatte kan şekerine bakılır. Eğer 140 mg üzerinde ise 100 gr oral glukoz tolerans testi yapılır. Bu test için hasta en az 8 en fazla 14 saat açlıkta olmalıdır. Hastaya açken 100 gr oral glikoz verildikten sonra 1. 2. ve 3. saatlerde kan örneği alınır. Bakılan kan şekeri değerlerinden 2 ve daha fazlası sınırın üstüne çıktığında gebeliğe bağlı diyabet tanısı konur. Bu hastalar 36. haftaya kadar 1-2 haftada bir 36. haftadan sonra haftalık kontrollere gelmelidir. Günde ortalama 2000-2200 kalori olacak şekilde 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmelerini gerçekleştirmeli ve diyetisyen önerilerine uymalılardır. 40 haftaya kadar doğum olmazsa haftada 2 kez NST ile değerlendirme yapılır. Bebeğin ağırlığı, durumu ultrasonografi ile takip edilir. Ortalama ağırlık 4500 gr üzerinde olduğunda hasta sezaryenle doğum için değerlendirilir. Bir gebelikte oluşan diyabetin diğer gebelikte tekrarlama riski %60’dır” dedi.