Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Uzmanlarından Ahmet Mert Nalbantoğlu, diş eti hastalıklarının bakteriyel diş plağı adı verilen  dişlerin üzerinde biriken yapışkan ve renksiz tabakadan dolayı oluştuğunu açıkladı. Diş temizliği ve sağılığına yeterince önem verilmezse diş hastalıkları nedeniyle büyük sıkıntılar yaşanacağını söyledi. 

Diş eti hastalıklarından korunmak için diş üzerinde oluşan plağın günlük olarak temizlenmesi gerektiğini belirten Periodontoloji Uz. Dr. Ahmet Mert Nalbantoğlu; “ Dişte oluşan plak günlük diş bakımıyla dişlerlerden uzaklaştırılmazsa diş taşı veya tartar olarak bilinen yapıya dönüşür. Plaktan dişe geçen zararlı ürünler dişetinde imitasyona neden olur, dişetini dişe bağlayan lifler yıkıma başlar, dişeti dişten uzaklaşır. Böylece bakterilerin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Bakteriler derine doğru ilerledikçe dişi destekleyen kemiklerde hasar görülmeye başlanır. Tedavi edilmezse dişler sallanır ve çekilmesi gerekebilir” dedi. 

Dişeti Kanamasını Önemseyin 
Mert Nalbantoğlu diş eti hastalığının iki şekilde sınıflandırılabileceğini belirterek şunları söyledi, “ İltihaplı dokuların sadece dişetinde görülmesi olan Gingivitis  kemikte henüz yıkım oluşturmayan kısımdır. Hasta dişlerini günde 2 ya da 3 defa fırçalıyor olsa da plağı yeterince uzaklaştıramıyorsa etkin fırçalamamış olur. İlk bulgusu dişetindeki kanamasıdır. Elma gibi sert meyveleri ısırarak yerken kanama görülebilir. Yada sabah yastıkta kan lekesi görülüyorsa hasta mutlaka diş hekimine muayene olmalıdır. İltihaplı dokuların hem dişetinde hem de dişleri saran kemikte görülmesi ise Periodontitistir.  Periodantitis de ise hasta dişetinde oluşan kanamaları önemsemez ve kanama üzerinden belli bir süre geçer. Hastada çiğneme fonksiyonlarında bozukluklar başlar. Dişi saran sert dokularda yıkım başladığı için dişlerde sallanmalar görülür.  Sonunda dişler ileri periodontal tedavilerle (cerrahi işlemler) ağızda tutulmaya çalışılır ya da tedavi edilemeyecek düzeyde kayıplar varsa çekimli tedaviler uygulanır. Dişhekimi tarafından mekanik olarak yapılan diş taşı temizliğinin ve hasta tarafından yapılan diş fırçalama işleminin yerini gargara gibi, kekik suyu gibi şeyler tutmaz.  Belirli aralıklara diş hekimi tarafından yapılan diş taşı temizliği  diş sağlığı yada dişeti sağlığı için zararlı bir etki oluşturmaz, hiçbir zaman dişlerinizin dökülmesine sebep olmaz.  Eğer diş fırçalama sırasında kanama oluyorsa bu sağlıksız dişetleri demektir. Mutlaka diş hekimine muayene olunmalıdır” dedi.