Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’ne 4 ay önce düşme sonrası artan karın ağrısı şikayeti ile başvuran 65 yaşındaki Fadime Akın’a yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda, karaciğer sağ lobunu dolduran santral yerleşimli 15x20 santimetrelik dev hemanjiom (tümör) tespit edildi. Tespit edilen bu dev hemanjıom, santral yerleşimli ve büyük damarlara bitişik olduğundan 6 saat süren planlı, anatomik sağ hepatektomi (sağ karaciğer lobu çıkarılması) ameliyatı yapılarak temizlendi. Bu ameliyat Denizli’de ilk defa Servergazi Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr Ali Kayabay ve ekibi tarafından gerçekleştirildi.

 “BU AMELİYAT DENİZLİ’DE İLK DEFA GERÇEKLEŞTİRİLDİ”

Ameliyatı gerçekleştiren Servergazi Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Kayabay, 6 saat süren ve Denizli’de ilk defa yaptıkları ameliyatla ilgili yaptığı açıklamada, “Hastamız Fadime Akın’a 12 yıl önce Burucella hastalığı taraması sırasında tesadüfen karaciğerinde 1,5 cm büyüklüğünde hemanjiom teşhisi konmuş olup küçük olduğundan herhangi bir girişim yapılmamış. Hastamız, 4 ay önce düşme sonrası karın ağrıları arttığı için hastanemize müracaat etti ve yapılan batın ultrasonografisi, batım tomografisi ve batım MR'ında karaciğer sağ lobunu dolduran santral yerleşimli 15x20 cm 'lik dev hemanjiom tespit edildi. Bu dev hemanjıom, santral yerleşimli ve büyük damarlara bitişik olduğundan planlı ve anatomık sağ hepatektomi rezeksiyonu (sağ karaciğer lobu çıkarılması ameliyatı) yapıldı. Ameliyatta kan kaybını azaltmak için RF (radyofrekans) aletinden yararlanıldı. Bu 6 saat süren ameliyatın ardından hastamız sağlığına kavuştu. Denizli de ilk defa uyguladığımız bu ameliyatta emeği geçen ekibime çok teşekkür ederim” dedi.

 “KARIN AĞRISINI DİKKATE ALIN”
Kayabay son olarak, hemanjiom hastalığıyla ilgili uyarılarda bulunarak hemanjiomun daha çok 30-60 yaş arasında görüldüğünü vurguladı ve en sık görülen belirtisinin karın ağrısı olduğunu söyledi. Kayabay, “Hemanjiom, karaciğerin en sık rastlanan iyi huylu tümörüdür. Kadınlarda daha sık rastlanır. Küçük hacimli olanlar herhangi bir bulgu ve belirti göstermeden (asemptomatik) seyreder. Dev hemanjiomlar da ise bası belirtisi, hemanjiom içi trombüsler ve karaciğer içi kanamalara bağlı olarak karın ağrısı en sık rastlanan bulgudur. Kanama ve pıhtılaşma bozuklukları en sık rastlanan bulgulardandır. Dev hemanjiomlarda korkulan en önemli nokta kendiliğinden ya da travmaya bağlı olarak oluşabilecek yırtılmadır. Bu nedenle takip edilen hemanjiom hastalarının karında önemli bir ağrı hissettiklerinde hemen doktora başvurması gerekmektedir. Bu hastalıkta tedavi cerrahidir” diye konuştu.