HABERDENİZLİ.COM

İzmir Torbalı’da yaşayan 3 yıllık evli Denizlili Sinem Çil (28) ve Denizlili Yusuf Çil (35) çifti, özel bir hastanede dünyaya gelen Çınar Alp’in hastanedeki ihmaller nedeniyle sağlıklı bir bebek olmadığını iddia etti. Bebeklerinin doğumda oksijensiz kaldığını, ardından da gerekli tedavilerin uygulanmadığını öne süren aile, 8,5 aylık Çınar Alp’in sağlığına kavuşması için mücadele veriyor. Çil ailesi, doğduğundan bu yana bir kez bile ağlamayan, yutkunma yetisini yeni yeni edinen, hareket edemeyen minik Çınar Alp’in bu durumda olmasına neden olan ihmallerin açığa kavuşması ve sorumluların ceza alması için hastaneye dava açtıklarını söyledi.

“BEBEK OKSİJENSİZ KALDI YOĞUN BAKIMA VERİLMEDİ”

Hamilelik sürecinin sağlıklı geçtiğini, tüm kontrollerini eksiksiz yaptığını belirten anne Sinem Çil, “14 Ekim 2017 sabahı hastaneye güle oynaya gittim. Sadece nişanım gelmişti. Normalde nişan gelmesine rağmen 24 saat daha vaktimiz olabilirmiş ama hiçbir ultrason muayenesi olmadan 1 santimetre açıklıkla bana saat 10.00’da suni sancı vermeye başladılar. Saat 11.00 civarında bebeğin NST’deki kalp atışlarının zayıfladığını, bunun sıvı basıncından olabileceğini söyleyen kadın doğum doktoru poşumu patlatarak amniyon sıvısını boşalttı. Bu işlem yapıldıktan sonra bebeğimin hareketlerinin zayıfladığını hissettim. Bu olay sabah oldu, Çınar Alp akşam 19.20’de dünyaya geldi. O süre zarfında ben kasıldıkça bebek darbe aldı. Etrafında sıvı da kalmadı. Kupkuru bir doğum oldu. Bebek çıkıma geldikten 40 dakika sonra dünyaya geldi. Orada sıkıştı, oksijensiz kaldı, doğumdan çıktıktan sonra canlandırma çalışması yapıldı. Canlandırılmış, ambulasyon yapılmış bir bebek yoğun bakıma alınması gerekirken benim yanıma verildi. Orada derme çatma bir kuvözün içine konuldu. Kuvözde oksijen kapalıymış ve bebeği kendi karbondioksitinde boğdular” diye konuştu.

Bebeğinin doğum anında hiç ağlamadığını, morardığını ve bir sıkıntı olduğunun gözle görüldüğünü söyleyen Sinem Çil, şöyle devam etti: “Bebek bariz nöbet geçiriyordu ama çocuk doktoru ısrarla bir problem olmadığını söyledi. Akşam 19.20’de doğum yaptım, saat 04.00’de bebek iyice morardı, balon gibi oldu. Hemen kadın doğum hastanesine, oradan da başka bir hastaneye metabolik rahatsızlık tanısıyla sevk edildi. Eğer oradaki doktorlar olmasaydı Çınar Alp yaşayamayacaktı. Hemen metabolik rahatsızlıkla ilgili araştırmalar yapıldı. Tüm tahlilleri yapıldı ama tahliller temiz çıktı. Tamamen doğum sırasında oksijensiz kalmaya bağlı asfiksi ve onun sonucuna bağlı gelişen hücre ölümleri ve beyin hasarı ile dirençli epilepsi meydana geldi.”

“AĞLAMADIĞI İÇİN ALARM KURUP YEMEK VERİYORUZ”

Çınar Alp’in yeni yeni yutkunmaya başladığını, bebeğini şırınga ile beslediğini söyleyen anne Sinem Çil, “Bebeğim doğduğundan beri hiç ağlamadı. Daha yeni yeni ses çıkarmaya başladı. Oturamıyor, başını tutamıyor. Yeni yeni yutkunmaya başladı. Yemek yiyebilmesi için büyük mücadele veriyoruz. Bizim her şeyimiz alarma bağlı. Çınar Alp ağlamadığı için acıkıp acıkmadığını anlayamadığımızdan alarm kurup öyle besliyoruz. İnsanlar şikayet eder ama bir bebeğin ağlaması ne kadar önemliymiş. Biz heyecanla ağlamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.