Tim, 24 saat boyunca kalp hastalarına müdahale edecek. Yaklaşık dört ay önce göreve başlayan, insan, malzeme ve mali kaynakların etkin ve verimli kullanılarak kaliteli bir sağlık hizmeti sunulmasını amaçlayan genel sekreterlik, yeni projelerini hayata geçiriyor. Mali verimliliği arttırma amacıyla il bazında toplu alım ihaleleri yapan kurum, hayat kurtarmada büyük öneme sahip olan, kalp krizi için acil müdahale timi kurdu.

Genel Sekreteri Çetin, birliğin yürüttüğü çalışmalar ve timle ilgili bilgiler verdi. Denizli’de geçirdikleri sürede sağlık alanına yönelik neler yapılabileceğini araştırdıklarını ifade eden Uzm. Dr. Çetin, kalp krizi geçirenler için hayati öneme sahip olan Acil Anjiyo Müdahale Timi oluşturduklarını belirtti: “Ülkemizde acil anjiyo gerektiren kalp krizi vakalarının sayısı yıllık 300 bindir. Nüfusumuzla birlikte kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler de hızla artıyor. Ülkemizde 2007 yılından önce elde edilen verilerde, 100 bin kalp krizi vakasında acil anjiyo oranının yüzde 8 olduğu belirlenmiştir. Bu oran Çek Cumhuriyeti’nde yüzde 92, Almanya’da yüzde 81, Yunanistan’da yüzde 9 düzeylerindedir. Türkiye’de 81 ilin 46’sında, 24 saat hizmet veren anjiyo merkezleri bulunmaktadır. Denizli’de böyle bir merkez olmadığı için vatandaşlarımıza kalp rahatsızlıklarında gerektiğinde acil anjiyo yapılamıyordu. Bundan sonra Denizli Devlet Hastanesi’nde oluşturduğumuz timle kalp rahatsızlığı olanlara uzman bir ekip tarafından anında müdahale edilecek.”

'KALP KRİZİNDE İLK BİR SAAT ALTIN DEĞERİNDE'

Kalp krizinde ilk bir saatin altın değerinde olduğunu vurgulayan Kasım Çetin, krizin hayatın sonu olmadığını ancak kişinin hayati tehlikesi açısından erken müdahalenin çok önemli olduğunu belirtti: “Kişi, bir saat içinde hastaneye ulaşırsa kalp krizi geçirmemiş bir insandan farkı olmadan hayatını devam ettirme şansına sahip olur. Kalp krizi geçiren bir hastaya ilk müdahale de anjiyo işlemidir. Anjiyoda tıkalı damar balon veya stentle açılarak, kalp kasında kalıcı hasar veya ani ölüm gelişmeden hayati tehlike büyük ölçüde ortadan kalmaktadır. Bu sayede birçok hasta, kalp yetersizliği ve ölümcül ritm bozuklukları gibi kalp kriziyle ilişkili ani ve ciddi komplikasyonlar gelişmeden başarıyla tedavi edilmektedir.”