Denizli'de bir inşaat içerisine giren bu iki kişi, önce inşaat alanında fotoğraf çekti daha sonra inşaatta çalışanların yanına çıkarak onlarla konuştu.
Sonradan öğrendiğimiz ve görüştüğümüz bu iki kişi Sosyal ve Çalışma Bakanlığı’na bağlı bir özel şirkette OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) elemanları olduklarını söylediler.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, işveren ve çalışanların, işyerindeki iş güvenliği ve iş sağlığının sağlanması ve mevcut koşulların iyileştirilmesi için yetki ve sorumluluklar ile hak ve ödevleri düzenler.
Kanuna göre, işverene teknik rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, görev aldığı işyerinde göreviyle ilgili mevzuat ve teknik gelişmeleri göz önünde bulundurarak iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri belirleyecek ve işverene yazılı olarak bildirecek.

Görüştüğümüz İş Sağlığı Uzmanı olan Sündüz İzmirlioğlu; “OSGB(Ortak Sağlık Güvenlik Birimi), iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere Çalışma Bakanlığınca yetkilendirilen özel müesseselerdir. İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı, Sağlık Personelini bünyenizde çalıştırma yükümlülüğünüz olmayacaktır. Bu personelin tüm sosyal ve güvenlik hakları hizmet aldığınız OSGB'nin sorumluluğundadır. Bu konular hakkında çalışanları ve işverenleri bilgilendirip bizimle çalışmaları konusunda çalışma yapıyoruz.” dedi.

Sündüz, şu anda ağır ve tehlikeli iş alanlarını kapsayan bu kanun 2016 Ocak ayından itibaren tehlikesiz ve basit işyerlerini de kapsayacağını söyledi.