Gereksiz ve gelişi güzel ilaç kullanımında olduğu gibi antibiyotiklerin bilinçsiz bir şekilde kullanılması da hastaların tedaviye olan uyumlarının azalmasına, bazı ilaçlara karşı vücudun direnç geliştirmesine, hastalıkların tekrarlamasına, tedavi süresinin uzamasına ve hastalık esnasında beklenmeyen etki görülme sıklığının artmasına neden oluyor. 

İşte bu noktadan hareketle İl sağlık Müdürlüğü akılcı ilaç kullanımı ile ilgili farkındalık oluşturabilmek amacıyla toplumun her kesimine konu hakkında bilgilendirme çalışmaları yaptı. Aile hekimleri ile toplantılar yapan İl Sağlık Müdürlüğü, kamu ve özel hastanelerde de hekimlere yönelik akılcı ilaç kullanımı toplantıları düzenlendi. Ayrıca okullarda öğrencilere yönelik eğitimler ile hekimlerin reçete etmediği ilaçları kullanmamaları gerektiği konusunda, halk eğitimleri ile vatandaşlara yönelik akılcı ilaç kullanımı konusunda bilinçlendirme faaliyetleri yapıldı.

Bu çalışmaların sonucunda Denizli,  hem ülke genelinde hem de Ege Bölgesi'nde antibiyotik kullanımında en fazla düşüş sağlayan il olarak Türkiye birincisi oldu. Denizli son 3 yılda başarısını üçüncü defa tekrarlamış oldu. Denizli İl Sağlık Müdürlüğüne ve İl Sağlık Müdürü Şükrü Arpacı'ya Denizli’de “Akılcı İlaç Kullanımı” kapsamında yürütülen çalışmalar sebebiyle son üç yıldır Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı tarafından Teşekkür Belgesi verildi.

Bu yıl “Yılın İl Sağlık Müdürü” seçilen İl Sağlık Müdürü Arpacı, Denizli’de antibiyotik kullanımında sağlanan düşüş ile gelen bu birincilik sebebiyle kendisine verilen teşekkür belgesinden dolayı duyduyu memnuniyeti dile getirerek “Akılcı ilaç kullanımı çalışmalarımız düzenli olarak devam edecektir. Bu çalışmalarımızda bize destek veren ekibime, aile hekimlerine, kamu ve özel hastanelerde çalışan hekimlere ayrıca antibiyotik kullanımında gösterdikleri bilinçli davranış sebebiyle Denizli halkına teşekkür ediyorum.” dedi.