Denizli Devlet Hastanesi’nde Sağlıklı Yaşam, Egzersiz ve Obezite Polikliniği açıldı. Poliklinikte hastanın yaşam koşulları, psikolojik durumu ve istekleri göz önünde bulundurularak beslenme, egzersiz ve tedavi kısmı planlanacak. Poliklinikte; diyetisyen tarafından yaşam tarzına göre beslenme şekli, fizyoloji uzmanı tarafından zevkli, kolay uygulanabilir, emniyetli ve yaralanma ihtimali düşük, ekonomik maliyet getirmeyen fiziksel aktiviteler ve eğer obeziteye yol açan metabolik bir durum varsa endokrin uzmanı tarafından obezite tedavisi belirlenecek ve takibi yapılacak. Ayrıca bu poliklinkte, bu branşların dışında psikolog ve cerrahi branşlarından da destek alınarak, kişilerin fazla kilolarından kurtulması ve ideal kilosunu koruması sağlanarak kendisini daha iyi hissetmesi ve sağlıklı olması sağlanacak.

Obezite yüzde 68 hareketsizlikten kaynaklıdır
Denizli Devlet Hastanesi Fizyoloji Uzmanı Dr. Gülşah Gündoğdu, hareketsizliğin giderek artması, beslenme alışkanlıklarındaki değişme, lezzetli ve yağ içeriği yüksek gıdalarla beslenme ve fast food türü gıdaların obeziteyi giderek arttırdığını söyledi. Gündoğdu: “Obezite, kısaca vücutta aşırı miktarda yağ depolanmasıdır. Birçok ülkede sağlık sorunu haline gelen obezite birçok olumsuz etkisiyle kişinin yaşam kalitesini etkileyip yaşam sürelerini azaltmaktadır. Kilo alma nedenlerine gelecek olursak yüzde 68 hareketsizlik, yüzde 30 yanlış beslenme ve yüzde 2’de hormonsal bozukluklar yer almaktadır” dedi. Denizli Devlet Hastanesi’nde yeni bir poliklinik olarak sağlıklı yaşam, egzersiz ve obezite polikliniği açıldığını ifade eden Gündoğdu; “Polikliniğimizde obez olduğunu, kilolu olduğunu düşünen tüm hastalara gerekli kan tahlillerini yapıp, boy-kilo ölçümü, bel-kalça oranlarını hesaplayıp, herhangi bir metabolik problem olup olmadığına bakıyoruz. Eğer bir metabolik problem varsa endokrin uzmanına yönlendiriyoruz. Böyle bir problemi yoksa polikliniğimiz tarafından hastalara yapması gereken egzersizleri veriyoruz ve diyetisyene gönderiyoruz” diye konuştu.

Birçok hastalığın ana nedeni obezite
Obezitenin son yıllarda artarak tüm toplumlarda bir numaralı hastalık haline geldiğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, bu hastalığın son birkaç yıldır çağın vebası olarak nitelendirilmeye başlandığını söyledi. Özdeş, şöyle konuştu: “Birçok hastalığın ana nedeni olan obezite; hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, eklem sorunları gibi çok ciddi problemlere yol açtığı için mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu yüzden biz de hastanemizde bu hastalıkla ilgili mücadele başlatıyoruz. Obez bir kişi bize başvurduğunda başlangıçta endokrin uzmanı olarak tetkik yapıyor ve obezitenin nedenlerini araştırıyoruz. Hastalığın nedenlerini ortaya koyduktan sonra tedavilerini planlıyor ve diğer branşlarımız ile birlikte beslenme ve egzersiz tedavisi de uyguluyoruz. Bizim amacımız; diğer branşlar ile ortak hareket ederek toplumdaki obezite oranını azaltmak ve sağlıklı bir toplum oluşturabilmek” dedi.

Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Erol Aktay da obezitenin, günümüzde hem kendisinin bir sağlık sorunu olduğunu hem de beraberinde birçok sağlık sorununa yol açması ile bilindiğini belirtti. Aktay; “Hastanemizde obezitenin toplumda görülme oranını en aza indirmek adına bir mücadele başlattık. Bu mücadele de diyetisyenler olarak bizler de obezitenin önemli bir ayağı olan diyet tedavisini kişiye özel olarak, yaşam koşullarına, çalışma durumuna, yaşına uygun düzenleyerek zayıflamalarına yardımcı oluyoruz. Bu konuda kişiler bize gönül rahatlığıyla başvurarak, sağlıklı bir beslenme programı oluşturabilirler” diye konuştu.

Obezite ile mücadelede Denizli’de bir ilk

Denizli Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. İlhami Beyaztaş, Kamu Hastaneler Birliği bünyesinde, çağın hastalığı olan obezite ile ilgili farkındalık oluşturmak ve hastaya daha faydalı olmak amacıyla multidisipliner bir yaklaşımla birçok branşın bir araya gelmesiyle oluşturulan sağlıklı yaşam, egzersiz ve obezite polikliniğinin Denizli Devlet Hastanesi’nde açıldığını söyledi. Beyaztaş: “Denizli’de şimdiye kadar hastanelerde obezite ile ilgili diyetisyen, endokrin, dahiliye ve cerrahi gibi diğer branşlarla ilgili lokal mücadele örnekleri mevcuttu. Ancak bunların multidisipliner yaklaşımla, hastayı bir bütün olarak değerlendirerek olaya yaklaşma modeli Denizli’de bir ilk olarak gerçekleşecektir. Böyle bir bakış açısıyla bu mücadelelerin verilmesi ve başarılı bir sonuç elde edilmesi, polikliniği açılış amacına ulaştıracaktır. Obezite teşhisi konan toplumun büyük çoğunluğu egzersiz ve beslenme eksikliği nedeniyle irade sorunu yaşıyor. Açılan bu polikliniğimizde, planlanan beslenme, egzersiz ve tedaviler ile hastaların bu problem üzerine ciddiyetle eğilmeleri sağlanacaktır. Hastalar herhangi bir maddi kayıp yaşamadan bu sorundan kurtulmuş olacaktır. Ayrıca hastalar bu poliklinikte kendi haline bırakılmayarak, hastalara geri dönüşler yapılacak ve hastalığın seyri de böylece takip altına alınmış olacaktır. Genel Sekreterliğimiz Tıbbi Hizmetler Başkanlığımızca da aylık toplantılar düzenlenerek, bu konuda yapılan çalışmalar yakından takip edilecek ve ne kadar başarıya ulaşıldığı tespit edilecektir” dedi.