Perinatolojinin gebelik dönemi esnasında hem anne hem de bebeğin sağlığı ile ilgilenen bilim dalı olduğunu söyleyen Perinatoloji Uz. Dr. Çağrı Güven, perinatolojide amacın gebelik dönemindeki riskli durumları belirlemek ve buna göre gebelik takibini ve gerekli tedaviyi planlamak olduğunu belirtti.

Güven: “Perinataloji yani yüksek riskli gebelikler normal gebeliklere göre daha yakından ve özenle takip edilmelidir. Perinatoloji uzmanı kadın-doğum uzmanlığına ek olarak bu tür gebelikleri takip etmek üzerine özel bir eğitim almış olan hekimdir. Perinatoloji uzmanı olabilmek için Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olduktan sonra yapılan sınavı kazanarak en az 3 sene daha bu konuda yan dal uzmanlık eğitimi almak gerekir. Gebelik süresince annenin ve fetüsün sağlık durumu perinatolojinin ana konusudur. Amaç hamilelikteki riskli durumları belirlemek ve buna göre gebelik takibini ve tedaviyi planlamaktır” dedi.

Perinatalojiye Kimler Başvurabilir?

Perinatolojiye gebelik öncesinde ve gebelik sırasında başvuruda bulunulabileceğini aktaran Uz. Dr. Çağrı Güven hastalıkları şu şekilde sıraladı: “Hamilelik öncesinde yüksek tansiyon, kalp hastası, endokrin hastalıkları, böbrek, karaciğer, bağırsak ve enfeksiyon hastalıkları olduğu durumlarda hastalarımız bize başvurabilir. Halkımız arasında organ taraması ultrasonu denilen ayrıntılı ultrason, 3 ve 4 boyutlu ultrasonlar perinatoloji uzmanı tarafından yapılmaktadır. Bu ultrason taramalarında yada tarama testlerinde problem çıkan hastalara bebeğin durumu hakkında bilgi vermek, doğumdan sonra ne gibi problemlerle karşılaşabileceğini aileye söylemek perinatolojinin işidir.  Riskli sezaryenler, doğum sonrası kanamalar, anne karnında tedaviler kısıtlı olmasına rağmen kan uyuşmazlığına bağlı bebeklerde oluşabilecek anemi hastalığı yada ikiz gebeliklerde bebeklerden birinin hayati tehlikesi sonucu o bebeğin hayatının sonlandırılması, çoğul 4 – 5 gebeliklerden 2 gebeliğe indirmek de bizim görevimizdir. Yine hamilelik sırasında annede oluşabilecek gebelik zehirlenmesi, gebelik şekeri, suların erken gelmesi, tekrarlayan gebelik kaybı, bebekte büyüme geriliği gibi durumlarda aileye danışmanlık verilmesi doğru zamanda doğru kararı verme yine  Perinatoloji uzmanının işidir” dedi.