HABERDENİZLİ.COM

Bu işlem ile ilgili Özel Denizli Cerrahi Hastanesi genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Özgür Kaya' dan önemli bilgiler edindik. Sayın Özgür Kaya, Denizli’de zayıflayabilmek adına kullanılan yeni bir yöntem. Popülerliğinide hızla arttırmakta olan mide botoksu ile ilgili sizlere bazı sorularımız olacak;

1-) Bu işlemi nasıl tanımlarız? Ve nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
Mide botoksu olarak tanımlanan işlem; Sedasyon altında endoskopik olarak yapılan midenin  özel bölgelerine botulinum toksini enjeksiyonu işlemidir. Öncesinde hastamıza sedasyon dediğimiz kısa süreli uyku hali oluşturuyoruz. Hastamız işlem esnasında uyuduğu için hiçbir şekilde birşey hissetmiyor. Sonrasında endoskopik yöntemle ağızdan mideye ulaşılarak mide değerlendiriliyor. Midede ülser,kitle gibi patolojilerin olup olmadığı inceleniyor. Sonrasında midenin özel bölgelerine botoks denilen plastik cerrahidede sıkça kullanılan, botulinum toksini enjeksiyonu yapılıyor. İşlem sonrasında diyetisyen muayenesi ve bilgilendirmeleri yapıldıktan sonra hastamız evine gönderiliyor. Uygulamadan 2 saat sonra hasta ağızdan beslenmeye başlayabiliyor.

2-) Mide botoksu işleminin etkisi nasıldır?
    Mide botoks uygulaması çeşitli mekanizlarla kilo verimini sağlıyor.
* Bunlardan ilki mide kaslarının hareketlerini yavaşlatarak mide boşalma süresini arttırmak. Normal bir bireyde mide 4-6 saatte boşalırken, botoks uygulaması sonrası bu süre 8-12 saate çıkar. Mide geç boşaldığı için daha uzun süre tokluk duygusu oluşur.
* Mide asit salınımı azaldığı için sindirim yavaşlar. Bu da mide boşalma süresinin artmasına katkı sağlar.
* Mideden salınan iştah harmonu olarakta bilinen Ghrelin adlı hormon salınımı azalır. Sonuçta iştahta azalma meydana gelir.
* Mide boşalma süresi uzadığı için gıdalar ince barsaklara daha yavaş geçerler. Bunun sonucunda kan şekeri değerlerinde ani yükselme ve düşmelerin önüne geçilmiş olur. Bireylerin şeker istek krizleri baskılanmış olur.
* Mide botoxu uygulaması sonrası hastaların yemek porsiyonlarında azalma olur.
    Bu mekanizmalar neticesinde hastada %10-15 kilo kaybı öngörülür. Bu oran hastanın diyetine uyumu ve yaptığı fiziksel aktiviteye göre artıp azalabilir.
    Botoks uygulaması etkinliği 6 aydır. Bu süre sonunda hasta tekrar değerlendirilir. Gerekli görülürse uygulama toplamda 3 kereye kadar tekrarlanabilir.

3-) İşlem sonrası hasta hemen toparlanabilir mi?
    Sedasyon altında endoskopik olarak yapılan bir işlem olduğu için hastane yatışı gerektirmez. İşlem sonrası hastamız sedasyon etkisi geçtikten sonra günlük yaşantısına dönebilir. Sedasyon alındığı için araç kullanma ve benzeri dikkat gerektiren işlerin erken dönemde yapılmamasını öneriyoruz. Işlemden 2 saat sonra ağızdan beslenmeye başlanabilir.

4-) İşlem süresi ne kadar?
    İşlem ortalama 20 dakika sürüyor.

5-) Mideye botoks uygulaması kimlere yapılabilir?
    Vücut kitle indeksi 25' in üstü olup obezite cerrahisi sınırında olmayan hastalara, ameliyat olmak istemeyen veya ek hastalıklarından dolayı obezite cerrahisi  yapılamayan hastalara mideye botoks uygulaması yapılabilir. Morbid obezite sınırında olan ve kriterleri tutan hastalara öncelikli olarak cerrahi operasyonları öneriyorum.
    Multipl skleroz,myastenia graves gibi kas güçsüzlüğü hastalığı olan, mide varisi olan kişilere mide botoksu uygulaması yapılmaz. Midede ülser, yemek borusunda ileri derece tahriş,  gibi sorunları olan hastalara önce tedavi verilir. Tedavi sonrası hasta uygulama açısından tekrar değerlendirlir.

6-) Mide botoksu yaptırmak için yaş sınırı var mı?
    Rutin uygulamada mideye botoks uygulaması 18-60 yaş arası uygulanabilir. Üst sınırda hastanın işlem uygulaması açısından değerlendirilmesi gerekiyor.

7-) Mideye botoks uygulaması işleminin yan etkisi var mı?
    Mideye botoks uygulaması sonrası reflü,şişkinlik şikayeti olabilir. Bu şikayetler, uygulanan botoks etkisi 6 ay içinde kaybolacağından kalıcı şikayetler değildir.

8-) Mideye botoks uygulamasının diğer yöntemlere göre avantajları nelerdir?
    *Ortalama 20 dakika gibi kısa bir sürede uygulanması
    *Genel anestezi gerektirmemesi , sedasyon altında yapılması
    *Endoskopik olarak yaplan bir işlem olduğu için hastanede yatış gerektirmemesi ve günlük hayata hemen dönüş sağlaması
    *Geniş bir hasta kitlesine uygulanabilir olması
    *6 aya kadar etkili olması ve3 kereye kadar işlemin tekrarlanabilmesi
    *Anatomiyi değiştiren cerrahi bir girişim yapılmaması
    *Etkisinin yavaş yavaş geçmesi nedeniyle mide balonunda olduğu gibi hastalarda ani iştah artışının olmaması
    *Mide balonunda olabilen yabancı cisim reaksiyonunun olmaması.