HABERDENİZLİ.COM

Dahiliye uzmanı Dr. Halil Güner Ramazan boyunca oruç tutan kişilerin beslenme alışkanlıklarında büyük değişiklikler olması beraberinde bazı sağlık sorunlarını getirebilir. Bu nedenle iftardan sahura hangi besinlerin, ne şekilde tüketileceğine dikkat etmek gerekir.

Öncelikle sahurda öğün atlanmaması gün içinde yeterli enerjiyi ve zindeliği korumak için önemlidir. Ancak bunu sağlamak için büyük porsiyonlarda ve şeker ağırlıklı beslenmek de uygun olmayacaktır. Sahurda yumurta, peynir, zeytin gibi standart bir kahvaltı yanında tam tahıllı ekmek ya da yulaf lapası gibi karbonhidratları tercih etmek hem kan şekerinin gün boyu daha dengeli seyretmesini sağlayacak hem de daha uzun süre tokluk hissi verecektir.

İftarda ise uzun süreli açlık sonrası hızla ve çok miktarda yemek sindirim sorunlarına neden olabileceği gibi kan şekerinin hızla yükseltip insülin ve şeker metabolizmasını bozabilir. İftar sonrası uyuklama ve halsizliğe neden olabilir. Bunun için iftarda peynir, zeytin ya da çorba ile başlayıp 10-15 dakika ara verdikten sonra ana yemeğe devam etmek, lokmaları uzun süre çiğnemek ve yavaş yemek daha sağlıklı olacaktır.

Yemek tercihlerinde mutlaka zeytinyağlı sebze yemeklerine yer vermek, hayvansal yağlardan, kızartmalardan ve unlu gıdalardan olabildiğince uzak durmak gerekir. Et yemeklerinde beyaz et ya da yağsız kırmızı et tercih edilmeli ve mutlaka salata ya da yardımcı sebze yemekleriyle dengelenmelidir.

Tatlı yenecekse ana yemekten sonra en az 1-2 saat ara verilmeli ve ağır şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar ya da hafif meyve tatlıları tercih edilmelidir.

Gün boyu susuz kalınacağı için iftardan sahura kadar ortalama 2 litre su içilmelidir. Çay, kahve ve meşrubatın su yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır.