D vitamininin başta kemikler olmak üzere vücudun birçok yerinde önemli görevleri olan bir vitamin olduğunu belirten Uzm. Dr. Gökmen Azatçam, "D vitamini kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırlarda kalmasını sağlayarak kemik erimesini (osteoporozu) önler. Kemikleri ve dişleri güçlendirir. Kaslara güç verir. Eksikliğinde kas güçsüzlüğü ve ağrı olur. Devamlı yorgunluk ve vücudunda yaygın ağrısı olan hastalar mutlaka kanda D vitamini düzeyine baktırmalıdır. D vitamini bağışıklığı koruyup geliştirir. İnsülin direncine önemli katkısı vardır. D vitamini eksikliği olanlarda diyabet, kalp- damar hastalığı, hipoglisemi (şeker düşmesi),inme daha sık görülür. Eksikliğinde meme, rahim, barsak kanserleri gibi kanserlerin sıklığında artış olur" dedi.

D vitamininin temel kaynağının güneş olduğunu ve vücudun güneş ışığı almasının engellenmesinin D vitamini eksikliğine yol açacağını anlatan Uzm. Dr. Gökmen Azatçam, "Vücut kalsiyum dengesi bozulduğundan kemiklerdeki kalsiyum kana geçer ve kemikler zayıflar. Kırık oluşma riski artar. Kas gücü azalır. Unutkanlık olabilir. Yürüme, merdiven inip-çıkma zorlaşır. Dengede bozulma olup, düşme riski artar. Yorgunluk olur. Unutkanlık olabilir. Yaygın vücut ağrıları oluşur. Depresyona eğilim artar. Kemik erimesi ve kemiklerde kırılmaya yol açarak sakatlığa neden olabilir" ifadelerini kaydetti.

"D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ EN ÇOK YAŞLILARDA VE ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜR"

D vitamini eksikliğinin en çok yaşlıları ve çocukları etkilediğini açıklayan Uzm. Dr. Gökmen Azatçam, "70 yaşından sonra deride renk değişikliği artmış olanlarda, şişmanlar, obezlerde, hamilelik ve emzirme döneminde, güneşlenirken devamlı cilt koruyucu krem kullananlarda, devamlı kapalı ortamlarda çalışanlarda, beslenme bozukluğu olanlarda, böbrek ve karaciğer yetersizliği olanlarda, sara ilacı ve kortizon kullananlarda D vitamini eksikliği görülebilir. Çocuklarda gece huzursuzlukları, aşırı terleme, renk solukluğu, iştahsızlık, isteksizlik ilk belirtileridir. Kaslarda genel bir güçsüzlük vardır. Tedavi edilmeyen çocuklarda boy uzaması olmaz, yürümede gecikme ve ördek vari yürüme görülür. Yetişkinlerde sırt omurları, kalça, ayak ve bazen de kaburgalar en çok ağrıyan kemiklerdir. Yaşlılarda da dengede bozulmaya, kas gücünde azalmaya yol açtığı için düşme artar ve kemiklerde özellikle kalçada kırık oluşabilir. Yürüme ve hareket etme kabiliyeti azalır. Enfeksiyon riski artabilir ve sık sık hastalanabilirler" dedi.

D vitamini bakımından zengin yumurta sarısı, balık, balık yağı, tereyağı, et, sebzeler ve karaciğer gibi gıdaları da tüketmek gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökmen Azatçam, "D vitaminin vücutta aktif hale gelmesi için mutlaka güneş ışığından faydalanılmalıdır. Her gün 10-15 dakika güneş koruyucu krem sürmeden diz ve dirseklerden güneşlenmek gerekir. Senede bir defa kanda D vitamin düzeyine baktırıp eksiklik varsa D vitamini tedavisi yaptırmak gerekir" diye konuştu.