Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Özdemir, Güneşin, çocukların gelişimi için son derece faydalı etkilerinin yanında fazla maruziyete bağlı önemli zararları da bulunduğuna dikkati çekerek, bu konuda bazı uyarılarda bulundu.

Özdemir: “Güneşin çocuk gelişiminde faydalı etkileri (kemik gelişimi için önem taşıyan vitamin D’nin vücutta oluşumuna katkısı gibi) olmakla birlikte, yoğun ultraviyole ışına maruziyet zarara yol açmaktadır. Çocukluk dönemindeki aşırı güneş maruziyeti ve güneş yanıkları, erişkin dönemdeki cilt kanseri gelişiminde en önemli risk faktörüdür. Çoğu kişi, ömür boyu alacağı ultraviyole ışının %50’den fazlasını 20 yaşa kadar almaktadır. Bu nedenle cilt kanseri gelişimi açısından çocukluk dönemi en kritik dönemdir.
 

Çocukları güneşin zararlı etkilerinden korumak için:
 

Bebek ve çocuklar saat 10.00 – 16.00 arası güneşe çıkarılmamalıdır.
Sentetik ve terleten giysiler yerine; hafif, pamuklu ve vücudu örten giysiler tercih edilmelidir.
Siperlikli şapka kullanımı yüz ve kulakların korunmasına yardımcı olur. Gözlük, şemsiye kullanılabilir.
Güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce, en az 30 koruma faktörü içeren güneş koruyucu krem sürülmelidir. Krem, güneş gören tüm vücut alanlarına sürülmeli ve suyla temastan sonra kremin tekrar uygulanması gerekmektedir. 6 aylıktan küçük çocuklara, yan etkileri düşünülerek güneş koruyucu ürün kullanılmaz.
Terleme ile sıvı kaybı arttığından çocukların yeterli sıvı almasına dikkat edilmelidir” şeklinde konuştu.

12-15 Yaş Grubu Çocukların da Güneşten Korunmasına Özen Gösterilmeli
Özdemir, ebeveynlerin küçük yaştaki çocuklar için daha korumacı olabildiğini fakat yetişkinlere göre dışarıda daha fazla zaman geçiren ve bronz tene heves edebilen, 12-15 yaş grubu çocuklar konusunda aynı hassasiyetin gösterilmediğini onları da bilgilendirmenin büyük önem taşıdığını vurguladı. “Korumanın esas yolu çocuğu güneşten uzak tutmak ve koruyucu giysiler giydirmektir” diyen Özdemir, son olarak şunları söyledi: “Güneş koruyucu ürün kullanımı, çocukları güneşte daha fazla kalmalarına yol açabilmektedir. Güneş koruyucu ürün kullanılmasına rağmen yine de, öğlen güneşin en yoğun olduğu vakitlerde güneşe çıkılmamalıdır” dedi.