Çocuklarda görülen romatizmal hastalıkların bilinenin aksine sadece eklemleri ilgilendirmediğini, düşmeyen ateş veya tekrarlayan ateş ataklarının çok önemli romatizmal hastalıkların belirtisi olabileceğini söyleyen Pamukkale Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selçuk Yüksel, ateşe ilave olarak vücutta döküntülerin de olmasının çocukta romatizmal hastalık ihtimalini güçlendirdiğini vurguladı. 

Döküntü ve ateşin çocuklarda çok sık görülen yakınmalardan biri olduğunu belirten Yüksel, "Çoğunlukla basit enfeksiyon hastalıkları ile karışan bu yakınmalar çocuklarda gereksiz yere antibiyotik kullanılmasına ve tanının gecikmesine neden olur. Oysa bir haftadan daha uzun süren ateş, üzerine basmakla solmayan kızarıklıklar veya morarmalar, ciddi ve tedavisi erken dönemde yapılması gereken hastalıklar ile karışır. Karışıklığa bağlı vakit kaybedilmesi ile birlikte bu hastalıkların özellikle başta böbreğe ve diğer organlara kalıcı hasar verme, hatta ölüme kadar gidebilen riskleri vardır. Bu hastalıkların çoğunu grip ya da boğaz iltihabı gibi hastalıkların tetiklediğini bu nedenle tanıda gecikildiğini biliyoruz" dedi. 

Çocukların bir kısmında böbrekten ve bağırsaktan kanamaya bağlı hayatı tehdit edici durumlar ile karşı karşıya kalınabildiğini açıklayan Dr. Yüksel, bu tür hastalık belirtilerinin kaybolsa bile 6 aya kadar uzayan dönemde böbreklerde hasara neden olabileceğini belirtti. İyileştirildikten sonra bile uzunca bir süre takip edilmesi gerektiğini anlatan Doç. Dr.Selçuk Yüksel, çoğunlukla alerji ile karıştırılan bu hastalığın kısa zamanda tanınmaz ve vakit kaybedilirse bedelinin ağır olabileceğine dikkat çekerek, bu tip hastaların vakit geçirmeden çocuk romatoloji kliniklerine başvurması gerektiğini belirtti.