Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde yaptığı açıklamada çocuklarda görülen diyabete dikkat çekti. 
14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklama yapan Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, çocukluk çağı diyabetin Tip 1 diyabet olarak bilindiğini söyledi. Altıncık, "Tip 1 diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç sonunda zedelenmesi ile meydana gelen bir diyabet türüdür. Birinci derece yakınlarında Tip 1 diyabet olan bireylerde hastalığın görülme sıklığı artmıştır. Tip 1 diyabetli kardeşi olanlarda diyabet gelişme Tip 1 diyabetli kardeşi olanlarda diyabet gelişme riski yüzde 5’e çıkarken, bu risk tek yumurta ikizinde yüzde 36’ya çıkmaktadır ancak tüm bu veriler hastalığın tek başına genetik nedenlerle oluştuğu anlamına gelmez. Diyabet sıklığının son zamanlarda artması bilinmeyen çevresel faktörlerin hastalık oluşumundaki rolünün daha fazla olduğunu gösterir. Hastalık kız ve erkeklerde benzer sıklıkta olup, 6 ay ile 40 yaş arasında her yaşta başlayabilir. Çocukluk çağında Tip 1 diyabet sıklığı coğrafi bölgeler arasında farklılık göstermekte olup ülkemizde yapılan bir çalışmada 100 bin çocuktan 3’ünde diyabet gelişmektedir" dedi.
Uzman Dr. Selda Ayça Altıncık, Tip 1 diyabetteki problemin, vücudun artık insülin üretmemesinden kaynaklandığını belirterek, bu hastaların vücut insülin üretmediği için ömür boyu insülin kullanmak zorunda olduğunu ifade etti. Altıncık, "Denizli’de hastanemizde şu an yaklaşık 200’e yakın Tip 1 diyabetli çocuk hastamıza hizmet vermekteyiz. Çocukluk çağı diyabetini çocuk endokrinoloji uzmanları izler. Hastalar bize genelde son 10-15 gün içerisinde başlayan çok idrara çıkma, çok su içme, yemek yemesine rağmen kilo alamama, iştahsızlık ve halsizlik şikayetleri ile başvururlar. Çocuklarda böyle bir şikayet olduğunda diyabet olabileceği akla gelmelidir. Günde dört kere enjeksiyon olarak vücuda verilir ve tedavi ile kan şekerlerini bu hedef aralığında tutmak isteriz. Bu hastaların izlemi bir ekip işidir. Ekipte mutlaka bir çocuk endokrin uzmanı, diyabet hemşiresi, bir diyetisyen ve çocuk psikiyatri uzmanı bulunur. Hastalarımızı düzenli kontrole çağırırız. Her sağlıklı çocuğun yapması gerektiği gibi diyabetlilerin özellikle haftada 3 ya da 4 kez disiplinli bir sporla uğraşması, kan şekerlerini dengede tutmaya yarar" diye konuştu.