Denizli Cerrahi Hastanesi’nin, iş dünyasına yönelik bir süredir başlattığı bilgilendirme seminerleri yoğun şekilde sürüyor. Bu kez de Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü çalışanları ve üst düzey yöneticilere yönelik yapılan çalışmada, Cerrahi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Aydın Çeliker katılımcılara kalp hastalıkları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
 
OSB Konferans Salonu’nda verilen eğitime, Ares Tekstil Firması sahibi Kemal Baltalı,OSB İdari ve Yazı işleri Müdürü Tayfun Ayaz, OSB Muhasebe Müdürü Osman Karaçolak, Kocaer Tekstil Finans Müdürü Gündal Uşak, Cerrahi Hastanesi Kurumsal Pazarlama Yöneticisi Hafize Uşak ve diğer üst düzey idareciler ile çalışanlar katıldı. 
 
ÜLKEMİZDE KALP HASTALIĞI FAZLA
Kardiyoloji Uzmanı Çeliker, ülkemizde kalp hastalıklarının batı toplumlarına göre daha fazla olduğunu belirterek, eğitimlerde akılda kalan bir cümlenin bile önem kazandığını söyledi.
“En sık karşılaşılan kalp hastalığının, damar tıkanması sonucu oluşan koroner kalp hastalığı olduğunu ve en az 1 damarda kalp kasını besleyen damarın yeterince  kalp kasını besleyememesinden dolayı oluştuğunu anlatan uzman, bazen de kalp krizi ile  gelen tıkanıklığın ve kalp hastalığının,yaş ilerlemesi ile erkeklerde 45yaşından sonra, kadınlarda 55’ten sonra gelişme riskinin arttığını;aile öyküsü olan,sigara kullanan, hipertansiyonu, şeker hastalığı, kolesterolü ve  hareketsiz yaşam şekli olan, aşırı alkol tüketenlerde riskin çoğaldığını belirtti. Damar hastalığının gelişim sürecinden bahseden Uzman, damar sertliğinin girişimsel olmayan yolla saptamanın mümkün olmadığını söyledi.
 
KALBİNİZİN SESİNE KULAK VERİN
Katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaşan ve soruları cevaplandıranUzm. Dr.Aydın Çeliker “damarda darlık ilerledikçe çabuk yorulma, göğüs ağrısı nefes darlığı şikayetleri çıkar. En tehlikelisi de damar çeperi üzerinde yırtılma olursa ani bir pıhtı birikimi kalp krizi yaratır. Bu süreç çocuklukta başlayıp ileri yaşlarda kendini gösterir. Önemli olan erken süreçte bunu tespit etmektir.”dedi.
Ailelerin de çocukları ile ilgili dikkatli olmasını tavsiye eden Aydın Çeliker, “boğaz enfeksiyonlarının bir romatizmaya yol açma olasılığı vardır. Bazıları da kalp kapaklarını etkileyebilir.”dedi.
 
Kardiyoloji Uzmanı; göğüste hissedilen her ağrının kalpten gelmediğini ancak, göğüs ortasında sol kolun iç yüzeyinden sol elinparmaklarına kadar olan bir ağrının,tipik ağrı olduğunu belirtti.
 “Oluşma yeri buralardır.Çoğunlukla hareketle ortaya çıkan ve dinlenmekle geçen ağrı, tipik kalp kökenli bir ağrıdır. Aynı şekilde ağrı mide bölgesine kadar yayılabilir, aynı ağrı göbeğe dek gelebilir sırtın ortasında olabilir,bazen çeneye bile vurabilir. Nadiren göğsün sağında sağ kolda olabilir. Hasta “yürüyünce göğsümün ortası ağrıyor, kolum uyuşuyor dinlenince geçiyor “ diyorsa belli risk faktörleri de varsa, büyük ihtimalle kalp ağrısı denebilir. Böyle durumlarda mutlaka uzmana başvurulmasını tavsiye ediyoruz.”dedi.
 
TANSİYONA VE YAŞAM TARZINIZA DİKKAT EDİN
Tansiyona da dikkat çeken uzman, genetik faktörlerin, aşırı tuz tüketimi, hareket eksikliği, kilo fazlalığı, beslenme bozuklukları ve alkol tüketiminin hipertansiyona zemin hazırladığını, o yüzden koroner kalp hastalığının hipertansiyonla çok ortak yönleri olduğunu söyledi, kişinin sağlığını koruması için mutlaka yaşam tarzına ve beslenmesine çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti.“Beslenirken de; az hayvansal gıda, tahıl, baklagil,balık,yoğurt tüketerek,Akdeniz tipi beslenerek, spor yaparak, mutlaka kalori alımına dikkat ederek bu tür hastalıklardan korunmuş oluruz.”dedi.
 
KRİZ SIRASINDA NE YAPILABİLİR?
Kalp krizinde acil müdahalenin önemine değinen ve kriz anında yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı, “kişide şiddetli göğüs ağrısı soğuk terleme bulantı kusma var ise, kalp krizi şüphesi taşıyorsa ilk yapılması gerekenin bir an önce ambulans çağırarak,sağlık hizmetine ulaşmasını sağlamak ve kanama riski yoksa asprin çiğnetilmesi veya (kalp hastalarına verilen) dil altı hapı verilmesi olduğunu söyledi.
Çeliker, eğer kişi araç kullanıyorsa o durumda kesinlikle kullanmamasını, kenara çekmesini önerdi.
 
Ayrıca,” hastanın yakası açılarak rahatlatılmalı, eğer bilinç kaybı gelişirse, ilk müdahale için  eğitim alınmışsa, ilk müdahale  nasıl yapılır biliniyorsa, nabzının atmadığını solunumunun durduğunu  görüyorsanız,kalp masajı yapılabilirsiniz, eğer eğitiminiz yoksa lütfen yapmayınız. Öyle  birdurumda yan yatırıp, ağzında takma diş varsa çıkarılır,ağzında kusmuk varsa temizlenebilir, dil geriye gidiyorsa çekilir, ambulans gelene dek bu yardımlarda bulunulması tavsiye edilir.”dedi