Denizli Devlet Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde 26 haftalık ve 700 gram doğan Cemre Hopa Yılmaz bebek üç aylık tedaviden sonra sağlığına kavuşturularak taburcu edildi.

Öğretmen Özlem, Besim Hopa Yılmaz çiftinin ilk bebeği, 26 haftalıkken ve 700 gram ağırlığında doğan Cemre bebeğin durumu hakkında bilgi veren Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Doktoru Uz. Dr. Cüneyt Tayman, Cemre bebeğin ilk doğduğunda %70-80 ölüm riskinin bulunduğunu, 3 aylık tedavi ve takibin sonucunda ise sağlığına kavuştuğunu söyledi. Tayman: “6 aylık gebe anne Özlem Hopa Yılmaz, doğum sancılarının erken başlaması nedeniyle, gece Acil Servisimize başvurdu. Burada Kadın Doğum Uzmanı tarafından değerlendirilen anneye, doğum eyleminin başlaması nedeniyle acil sezeryan yapılması gerekliydi. Bizde 6 aylık doğacak bebeğe gerekli müdahaleyi yapmak üzere doğumda hazır bulunduk. Sezeryan sonucunda 700 gram ağırlığında doğan ve erken doğum nedeniyle akciğerleri tam olarak gelişmeyen Cemre bebeği, solunum yetmezliği sorunu yaşadığı için hemen yoğun bakıma aldık. Yaklaşık 30 gün solunum cihazında takip ettik. 30 günün sonunda akciğerinin yeterli gelişmeyi göstermesi üzerine solunum cihazından çıkarıldı. Ve bu arada küçük miktarlarda beslenmeye başlandı. Şu an 3 aylık ve artık taburcu oluyor. Bu tür erken doğan hastalar, yeterli deneyim ve eğitimi olmayan kurumlarda doğduklarında %70-80 oranında kaybedilmektedir. Özellikle beyin kanaması, akciğer kanaması, bağırsak kanaması, yüksek oranda görme ve işitme kaybı gelişebilmektedir. Cemre bebeğin sağlıklı bir şekilde taburcu olması için gelişebilecek bu komplikasyonlar ile gerektiği şekilde mücadele edildi. Göz takipleri yapıldı. Daha sonra hastamızın gelişmesini ve beslenmesini sağlayarak 3 ay sonunda 2000 gram ağırlığına ulaştığını gördük. Şu ana kadar hastanın sağlıklı bir şekilde taburcu olmasının yanında belirtilen problemlerden hiçbiri gelişmedi. Bu durum verilen tedavi ve destek bakımının ne kadar önemli olduğunun bilinmesi açısından önemlidir” diye konuştu.
Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Doktoru Uz. Dr. Cüneyt Tayman, bu tür erken doğumların yeni doğan uzmanı ve yeni doğan bakım ünitesi olan merkezlerde gerçekleşmesinin hayati açıdan büyük öneme sahip olduğuna vurgu yaptı. Tayman şöyle konuştu: “Bebeğimiz 2000 gram olduktan sonra taburcu ettik. Ve sonrasında büyümesindeki gelişmeleri takip etmek üzere poliklinik takibimize aldık. Burada vurgulamak istediğimiz; bu tür bebekler 26 haftalık ve 1000 gramın altında doğdukları için, bunların ciddi solunum sıkıntısı ve sonrasında gelişebilecek ciddi birçok komplikasyonları olması nedeniyle, bu tür bebeklerin yeni doğan yoğun bakımının ve mümkünse yeni doğan uzmanının olduğu merkezlerde bakılması gereklidir. Hastanemizde de bu imkân vardır ve 2 yeni doğan uzmanı bulunmaktadır” dedi.
26 haftalık ve 700 gram ağırlığında doğan Cemre bebeğin annesi Özlem Hopa Yılmaz da bebeğinin çok küçük ve erken doğmasından dolayı, bebeğini kaybetme korkusu yaşadığını belirterek duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Bebeğim 26 haftalık doğmuştu. Bebeğimizi kaybetme korkusu yaşadık. Bu yüzden tedavi süreci bizim için çok zorlu bir süreçti. Çok şükür ki bebeğim sağlığına kavuştu. Bebeğimizin sağlığına kavuşmasını sağlayan doktorumuza, buradaki hemşirelerimize ve yardımcı personele çok teşekkür ediyorum. Bebeğimizin inşallah sağ salim büyüdüğünü görürüz” dedi.
Hastane Yöneticisi Op. Dr. Kadir Gökhan Saçkan: “Hastanemiz Çocuk Servisi ile beraber Yenidoğan Servisimiz de artık sadece Denizli değil, çevre illerden de rağbet gören başarılı bir bölüm olarak yerini almıştır” dedi. Ve tedavi gören hastalara geçmiş olsun dileklerini iletti.