Denizli Tekstil Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal’ın ev sahipliğinde Pamukkale Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen seminere Belediye Başkan Yardımcısı Nilgün Ök, İl Müftü Yardımcısı Kazım Tekkoyun, Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, TONKKD Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, TONKKD Genel Sekreteri Prof. Dr Mahmut Çarin, Prof. Dr Aydın Türkmen, Prof. Dr Çağatay Aydın, Prof. Dr Rahmi Baykan, öğrenciler ve davetliler katıldı. Açılış konuşmasını yapan TMHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, organ naklinin insanlara doğru anlatılması gerektiğini ifade etti. İnsanları doğru bilinçlendirmenin önemini vurgulayan Öztürk, “Organ bağışı yapanların oranı Batı’da milyonda 25 iken, ülkemizde sadece milyonda milyonda 4,2 oranında. 75 milyon nüfusa sahip Türkiye’de normalde yılda yaklaşık 2 bin kadavradan organ nakli olması gerekirken, hali hazırda bu sayı yaklaşık 300 dolayında. Bu rakamın makul düzeylere çıkması için ise on kat artması gerekiyor. Bu da ancak kamuoyunda organ naklinin gündeme gelmesi, doğru bilgilerin aktarılması, insanların kafasında ki soru işaretlerinin ve önyargılarının giderilmesiyle mümkün. Sağlık Bakanlığının verilerine göre ülkemizde 22 binin üzerinde hasta hayatlarını sürdürebilmek için organ nakli bekliyor. 54 bin üzerinde hasta ise diyaliz makinesine giriyor.” dedi.  

Böbrek nakil ihtiyacı artacak


TONKKD Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Türkiye’de organ bağışına bakışın nasıl olduğunu araştırmak için bu platformu kurduklarını söyledi. Prof.Dr. Eldegez, “İnsanlara organ bağışını anlatmak için bu platformu oluşturduk. Türkiye’de yapılan araştırmalara göre 2016 yılında 100 bin kişinin böbrek nakline ihtiyacı olacağını biliyoruz. Organ nakli hasta olan insanlar için çok önemli. Bu organlarda canlılardan ve kadavra dediğimiz beyin ölümü gerçekleşmiş insanlardan sağlanıyor. Bizim amacımız bölgelerde seminer yaparak insanların organ bağışına bakışını olumlu yöne çevirmek. Biz insanların organ bağışına bakışını araştırıyoruz. Biz nerelerde eksik varsa tamamlamak istiyoruz.” Diye konuştu.

Böbrek hastası sayısı artıyor


Toplumda böbrek hastalarının sayısının gün geçtikçe arttığını dile getiren prof. Dr Aydın Türkmen’de, “Ülkemizde her yedi kişiden biri böbrek rahatsızlığı riski taşıyor. 70 bin böbrek hastamız var. Bu rakama her yıl 5-10 bin ilave oluyor. Ülke genelinde ise 150 bin hastamız böbrek rahatsızlığı çekiyor ve çoğu da diyalize girmeye başlayacak durumda. Tüm bunlara rağmen ülkemizde 62 tane organ nakli merkezimiz bulunuyor. Bu merkezlerimiz teknolojik cihazlarla donatılmış, Avrupa standartlarında merkezler ama organ yok. Geçen yılki verilere göre Türkiye’de 1200 hastanın beyin ölümü gerçekleşti. Bu hayatını kaybeden insanlardan alınan karaciğerle 1200 hasta böbreklerle 2 bin 400 hasta sağlığına kavuşacaktı. Organ bekleyenlerimizin sayısı da bir o kadar düşecekti. Ancak geçen yıl sadece beyin ölümü gerçekleşen 300 kişiden organ alınabildi. Yani beyin ölümü gerçekleşenlerin dörtte birinden. Bu rakamı yukarıya çekmemiz lazım.” Diye konuştu.