Denizli Devlet Hastanesi’nden Uzman Dr. Gülsüm Akgün Çağlıyan, demir eksikliğinin önemli hastalıkların belirtisi olabileceğini söyledi.
Erişkin hastalardaki demir eksikliği, B12 eksikliği ve diğer nedenlere bağlı kansızlık, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları, kan hücrelerindeki düşüklük ve yükseklik durumları, talesemi, anemi gibi genetik hastalıklar ile kan ve lef bezi kanserleri ile ilgilenen Hematoloji Bölümü, Denizli Devlet Hastanesi’nde hizmete girdi. Bölümde günlük poliklinik hizmeti verilirken yatan hasta ve ayaktan günlük kemoterapi ünitesi ve talesemi merkezindeki hastaların bakım hizmetleri yapılacağı bildirildi.
Denizli Devlet Hastanesi Hematoloji Bölümü’ne atanan Hematoloji Uzmanı Dr. Gülsüm Akgün Çağlıyan, demir eksikliğinin, dünyada ve Türkiye’de sık görülen kansızlık nedenlerinden biri olduğunu belirterek, "Demir eksikliğine bağlı kansızlık dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unu etkilemektedir" dedi. Vücuttaki demir dengesinin diyetle alınan demir ile kaybedilen demir arasında sağlandığına dikkat çeken Dr. Çağlıyan, "Bu dengede en önemli rolü demir emilimi oynar. Besinlerdeki demir miktarı seçilen besine ve toplam günlük kalori alımına bağlıdır. Kırmızı et ile alınan demirin emilimi çok daha kolaydır. Normal beslenme alışkanlıkları olan erişkin erkekler ve adet görmeyen kadınlar normal demir dengesini sürdürmekte zorlanmazlar. Adet gören kadınlar, gebeler, çocuk emzirenler, büyümekte olan ergenler demir depolarının azalması riski ile karşı karşıyadır ve yeterli demir dengesi için takviyeye ihtiyaç duyabilirler. Gebelik ve emzirme döneminde her zaman demir takviyesi gereklidir" dedi.

NEDENLERİN SAPTANMASI GEREKİR
Demir eksikliğine bağlı nedenlerin saptanması gerektiğini söyleyen Uzman Dr. Gülsüm Akgün Çağlıyan, şunları kaydetti:
"Belirtileri halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık çarpıntı, karın ağrısı, zihinsel aktivitede azalma, dikkat azlığı, okul başarısında düşüklük, enfeksiyonlara yatkınlık olarak sıralayabiliriz. Demir eksikliği olan hastalarda tedavi kansızlığın ağırlığına, kansızlığın nedenine ve hastaların demir ilaçlarını tolere edebilmelerine bağlıdır. Tüm hastalarda periferik yayma mutlaka incelenmeli ve ayırıcı tanı yapılmalıdır. Demir eksikliği olan erkek hastalarda ve adet görmeyen kadın hastalarda kronik kan kayıpları açısından mutlaka ileri tetkik yapılmalıdır. Demir eksikliğine bağlı kansızlık bu hasta grubunda önemli hastalıkların ilk belirtisi olabilmektedir."