Denizli Servergazi Devlet Hastanesi KB uzmanı Opr. Dr. Özlem Özer, burun kanadığında başın asla geriye doğru atılmaması, öne eğilerek ağza gelen kanların tükürülmesi gerektiğini söyledi. Burun kanamasının birçok sebebi olduğunu ifade eden Özer, "Sıcak yaz aylarındaki kuru havadan ya da kış aylarındaki ısıtıcıların havayı kurutması, nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik hastalıklar, kuvvetli sümkürmek, burunun içini parmak ya da tırnakla zedelemek, hamilelik döneminde değişen hormonel denge ve vücut kan hacminin artması, kanama pıhtılaşma bozukluğu, aspirin ve kumadin gibi ilaçların kullanımı, kontrolsüz yüksek tansiyon hastalığı, burnun anatomik eğrilikleri, karaciğer hastalıkları, burun kırıkları ve kafa travması, lösemi ve benzeri bazı tümörler burun kanamasına neden olur." dedi.

BURUN KANAMASI OLDUĞUNDA YAPILACAKLAR
Burnun, vücudun çok kanlanan bir organı olduğunu belirten Opr. Dr. Özer, "Burnumuzun, koku alma fonksiyonunun yanısıra aldığımız havanın temizlenip ısıtılıp nemlendirilmesi gibi oldukça önemli görevleri de vardır. Burun içindeki yapıların tamamını, mukoza dediğimiz bir örtü kaplar. Bu mukozanın üzerinde ise jel benzeri bir mukus tabakası vardır ve burundaki nemin korunmasını sağlar. Nasıl cildimizde herhangi bir nedenle sıyrık oluştuğunda kanama meydana geliyorsa aynı şekilde, burun içindeki bariyerin bozulmasıyla da kanama olmaktadır.” diye konuştu.

Burun kanamalarında doğru bilinen yanlış uygulamalar yapıldığını da vurgulayan Özer, yapılması ve yapılmaması gerekenleri şöyle sıraladı: “Burun kanaması olan kişiyi sakinleştirmek ve yanındaki kişilerin de sakinliğini koruması gerekmektedir. Aksi halde strese bağlı tansiyon yükselir ve kanama miktarı artar. Baş asla geriye doğru atılmamalıdır. Başımızı öne eğip ağza gelen kanlar dışarı tükürülmelidir. Yutulan kanlar asla faydalı değildir, aksine kişide mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Burun içerisine mendil, pamuk, bez gibi yabancı cisimler sokuşturulmamalıdır. Burun içerisinde daha fazla zedelenmeye yol açar. Burnun ucundaki yumuşak bölgeyi elimizin baş ve işaret parmağı arasında sıkıca tutup 5-10 dakika sabırla beklenmelidir. Bırakıldığında kanama devam ediyorsa burun içerisine soğuk su çekip kibarca burun içindeki pıhtılar temizlenmelidir. Ardından tekrar baş önde, burun ucu 10 dakika daha tutulmalıdır. Eğer tansiyon yüksekliğinden şüpheleniliyorsa varsa tansiyon aletiyle ölçüm yapılmalıdır. Baş, kalp seviyesinden yüksek olmalıdır.”

'KANAMA NEFES ALMAYI ENGELLİYORSA DOKTORA BAŞVURUN'
Özlem Özer, bazı durumlarda burun kanamasından sonra doktora başvurulması gerektiğini dile getirdi: "Şiddetli burun kanaması olduğunda, kanama nefes almayı engelliyorsa, sık tekrarlayan burun kanaması varsa, bilinen kan hastalığı ya da kan sulandırıcı kullanımı varsa, bilinen kalp damar hastalığı olan yaşlı bireyse, kanama travmaya bağlıysa, tek taraflı sık tekrarlayan burun kanaması varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.”

Burun kanamalarının tekrarından korunmak için de bazı uyarılarda bulunan Opr. Dr. Özer, sıcak ve kuru ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini, uzun süreli klima çalışan ortamları, nem azaldığı için nemlendirmenin önemli olduğunu söyledi: “Tuzlu su içeren burun spreyleriyle burun içi nemlendirilip temizlenmelidir. Burnu karıştırma, burun içindeki kabukları yolma, şiddetli hapşırma kanamayı tekrarlatır. Ağır aktivitelerden uzak durmalı, ağır eşya kaldırmamalı, çok sıcak suyla banyo yapmamalıyız. Tansiyon hastasıysak, tansiyonumuzu belirli aralıklarla ölçtürmeli ve kan sulandırıcı ilaçları doktor kontrolünde kullanmalıyız."