Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) kara kaplumbağalarının oyuncak haline getirilmesini gündeme dile getirdi.

EKODOSD adına bir açıklama yayınlayan dernek başkanı Bahattin Sürücü, son zamanlarda kaplumbağaların bazı bilinçsiz kişiler tarafından oyuncak haline getirildiğine de dikkat çekti. Başkan Sürücü açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Kara kaplumbağaları hızlı kaçamadıkları için kolay yakalanmakta ve bilinçsiz kişiler tarafından kendi zevklerini tatmin için karapaksları boyanmakta ve kendi doğal yaşamından uzaklaştırılmaktadır. Kaplumbağaları boyayarak, bu eylemi bir maharet gibi gösteren kişiler, küçük çocuklara da kötü örnek olmaktadır. Eğer çocuklar bunu bir oyun haline getirirlerse, doğada zaten azalan kaplumbağalar toplanır ve her çocuk kendi takımının rengini boyamaya başlar ki, bu da kaplumbağaların doğal yaşamlarından uzaklaşmasına ve yaşamlarının risk altına girmesine neden olur. Kaplumbağaları zevk için boyayan duyarsız ve bilinçsiz kişiler, bu hayvanları niçin boyadıklarını kendileri de bilmemektedir. Tüm yaban hayvanları kendi doğal ortamlarında rahat bırakılmalı, aynı zamanda yaşam alanları korunmalı ve tahrip edilmemelidir.”

Kara kaplumbağalarının nesillerini tüketecek bir çok sorunla karşılaşıldığını belirten Sürücü, plansız yapılaşmaların, doğal yaşam alanlarının azalması ve çevre kirliliği gibi etkenlerin, kara kaplumbağalarının sayılarında azalmaya yol açtığını ifade etti. En çok etkilendikleri durumlardan biri de, kaçamadıkları için yaşamlarını yitirdikleri yangınlar olduğunu belirten Sürücü, "Çok yavaş hareket ederler. Özellikle çocuklar tarafından çok sevilirler. Hareketleri çok yavaş olduğundan karayolundan karşıdan karşıya geçişleri biraz zaman alır. Dikkatli sürücüler tarafından fark edilerek karşıya geçmeleri sağlanır, ezilmekten kurtulurlar. Bazen de istenmeyen üzücü kazaların yaşandığı görülmektedir” dedi.