HABERDENİZLİ.COM

2,5 yıl önce kurulan ve 3 ilin kan ihtiyaçlarını karşılamak için yola çıkan Türk Kızlay Güney Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Zafer Aydın, merkez hakkında bilgiler verdi.

“40 HASTANENİN İHTİYACINI KARŞILIYORUZ”

“Türk Kızılay’ının kan hizmetleri bölümüne bağlı olarak 18 bölge kan merkezi ve 68 kan bağış merkezinde hizmet veriyoruz. Türkiye genelinde ise 300 civarında sabit merkezimizde gönüllü bağışçılarımızın kan bağışlarını alarak bölgelerimizde ürünlerine ayrıştırıp, yine bölgelerimiz içerisindeki hastanelerimizin kan ihtiyaçlarını karşılıyoruz” diyen Dr. Aydın, “Güney Ege Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü, yaklaşık 2,5 yıl önce, Ege Bölge Merkezi’nden ayrılarak 18. Merkez olarak kuruldu. Bizim bölgemize bağlı olarak Denizli, Uşak ve Muğla illeri mevcut. Bu 3 ilimizde yaşayan bağışçılarımızın kanlarını alıyoruz, günlük araçlarımızla bölgemize getiriyoruz. Bölge binamızın laboratuvarında kanlarımızı eritrosit, trombosit ve plazma olmak üzere ürünlerine ayrıştırıyoruz. Daha sonra yine bu 3 ilimizde bulunan yaklaşık 40 tane hastanemizin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kan devamlı ihtiyaç olabilen bir malzeme” dedi.
İki noktaya dikkat çeken Dr. Zafer Aydın, “Birincisi kan acil değil, devamlı ihtiyaçtır. Dolayısı ile biz bağışçılarımızın düzenli bağışçı olmalarını talep ediyoruz. İkincisi, kan güvenliğinden bahsediyoruz. Yani güvenli kan olmalı. Güvenli kan olabilmesi için de yine kişilerin kendi iradeleri ile bağış yaptıklarında bu sağlanabiliyor ve bizde aldığımız kanları laboratuvarda tahlillerini yapıyoruz. Özellikle hepatit markerleri ve AIDS olmak üzere… Daha sonra bu tahlillerde bir sıkıntı olmazsa kanlarımızı Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan hastanelerimize veriyoruz” dedi.
Türk Kızılay Güney Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Zafer Aydın, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
Bu anlamda şanslı bir bölgedeyiz. İnsanlarımız her konuda olduğu gibi kan bağışı konusunda da oldukça duyarlılar. 18-65 kan verme yaş aralığındaki nüfusun, kan verme oranına baktığımızda bölgeler içerisinde en üst noktadayız. 
Bağışçılarımızın sağlıklı ortamlarda kan vermelerini sağlamak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Son bir yıl içerisinde bölgelerimiz açısından baktığımızda Muğla merkezde bir kan alma birimi açtık. Çalışmaya başlayalı 4-5 ay oldu. Denizli için bir AVM’de kan alma birimi açtık. Yine önümüzdeki 15 gün içerisinde kan almaya başlayacağımız üniversite de Kampüs Kan Alma Birimi’mizi açıyoruz. Uşak’ta da protokolümüzü imzaladık. İhale süreci tamamlandıktan sonra kan alma birimi açacağız ki bağışçılarımız daha nezih ortamlarda, daha sağlıklı bir şekilde kanlarını bağışlayabilsinler.

“KIZILAY PARA ALMAZ”

Zaman zaman yanlış bilgilendirmelere bağlı, yanlış yönlenmeler olabiliyor. Kan hizmetleri ile alakalı kafalarında bir soru olduğu takdirde bizler her zaman bu sorulara cevap vermeye hazırız. Kulaktan dolma, yanlış bilgilerle vatandaşlarımız hareket etmesinler. “Kan satılıyor mu?” sorusu zaman zaman geliyor. Kızılay asla para almaz! Kaynağı başka yerde olmayan, tek kaynağı insan olan dokudan bahsediyoruz. Bu ve benzeri sorular olursa doğru kaynaklardan, bizlerden bilgi almalarını istiyoruz.

“ÜLKEMİZİN KAN İHTİYACI KARŞILANABİLİR DURUMA GELİYOR”

Biz Sağlık Bakanlığı’nın bir anlamda bağışçılardan kan toplama işini yapıyoruz ki bu protokol 2005 yılında gerçekleşmiş. O yılda 300 bin civarında olan kan bağışı 2019’da 2 milyon 780 bin civarında idi. Ülkemizin kan ihtiyacı da yaklaşık olarak 3 milyon olduğu düşünülüyor. Dolayısı ile 2020-2021 yılı ile Kızılay aracılığı ile ülkemizin kan ihtiyacı artık karşılanabilir duruma geliyor”.