Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Öztürk, klimaların bazı hastalıklara davetiye çıkardığını söyleyerek, klima kullanımında bilinçli olunması gerektiğini ifade etti.
Bilinçsiz klima kullanımının üst solunum yolları enfeksiyonu, zatürre ve yüz felci gibi hastalıklara neden olduğunu belirten Uz.Dr. Esma Öztürk, klimanın özellikle ilk çalışmaya başladığı dönemlerde filtresinde bekleyen birçok mikrobun havaya karışması sonucunda enfeksiyona neden olduğunu söyledi. Enfeksiyona bağlı zatürre hastalığının geliştiğini ifade eden Öztürk, şöyle konuştu: “Akciğerlerle ilgili kronik bronşiti olan hastalarda, klimanın nem oranını azaltmasından dolayı özellikle balgamın dışarı atılması zorlaşmaktadır. Bu nedenle kronik bronşiti olan hastalar, solunumla ilgili nefes darlığı, öksürük, balgamı zor atma gibi sıkıntılar yaşamaktadır. İçeri ve dışarıdaki sıcaklık farkı ve ani hava değişiminden dolayı vücut direncinin düşmesi ile viral enfeksiyonların sıklıkla görülme ihtimali var. Aşırı sıcaktan dolayı çok terleyen ve gevşeyen kasların klima ile karşılaşması sonucu aşırı kasılmasıyla myalji denilen şiddetli adale ağrıları da oluşabilir.’’ Araçlarda serinlemek için açılan klimaların solunum yolu hastalıklarını tetiklediğini anlatan Öztürk, şunları söyledi: “Arabanın içinde klima açıkken sigara içilmesi, kronik akciğer hastalığı ve zatürre riskini artırır. Ayrıca, arabada kullanılan klimalarda solunum yolu enfeksiyonlarından sinüzit, bronşit başta olmak üzere göz iltihabı, beyin iltihabı ve çeşitli kas hastalıklarına neden olabilir. Bu hastalıkları önlemek için araçlarda klima kullanırken klimaları yüze ve göğse doğru değil, ön cama doğru yönlendirmemiz, hastalıkların önüne geçilmesi açısından yardımcı olacaktır”
Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Öztürk, klima kullanımı konusunda herkesin dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Klimanın ayarını aniden en soğuk konuma getirmek yerine dereceyi belirli zaman aralıklarla yavaş yavaş yükselterek vücudun ısı değişikliğine adaptasyonu daha kolay sağlanmalıdır. Klima çalışırken pencere mutlaka aralanmalı ya da odanın sıcak soğuk hava sirkülasyonunu sağlamak için zaman zaman havalandırılmalıdır. Gece yatarken klima açık yatmak son derece sakıncalıdır. Bu nedenle yatmadan önce klima çalıştırılarak oda soğutulmalı sonra klima kapatılarak yatılmalıdır."