Günlük beslenme alışkanlıklarının bayramla birlikte değişmesiyle şeker, çikolata, tatlı ve et tüketiminin 2- 3 kat arttığını söyleyen uzmanlar bu durumun bir takım sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Hasımsızlık, mide ağrısı, kalp çarpıntısı, tansiyon, şeker gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmaması için işte uzmanlardan altın öğütler…

ETİ FAZLA KAÇIRMAYIN
Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Huriye Ak, kurban etlerinin sindirim açısından kolay olabilmesi için 24 saat bekletilmesi ve bayramda ara öğünlerin atlanmaması gerektiğini söyledi. Ak,  “Et ile yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir.  Kırmızı etin içerisinde bulunan yağ, etin pişmesi için yeterlidir. Bu yüzden kızartma, kavurma gibi yöntemlerin yerine fırın, ızgara ya da suda pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Bayram ziyaretlerinde çoğu kişi tarafından geçiştirilen öğünler, bir sonraki öğüne geldiğinizde saldırırcasına yeme durumuna yol açacaktır. Bu yüzden en az 5 öğün yaptığınızdan emin olun.  Ziyaretlere aç karnına gitmemeye dikkat edin. Ara öğünlerde kuru kayısı, ceviz, mevsim meyvesi, badem, fındık, bir bardak süt tüketmeniz ziyaretlerdeki ikramlar karşısında kontrolünüzü sağlamanıza yardımcı olacaktır. Etle birlikte yüksek kalorili hamur işleri, pilavlar, sarmalar, yerine az yağlı- yağsız yapılmış sebzeleri tercih edilmelidir.  Limonlu yeşil salatalar kırmızı etin içinde bulunan demirin yararlığını artıracağından tercih edilmelidir. Sindirime yardımcı olması için günde en az 2 - 2,5 litre su içmeyi unutmayın” dedi.

ŞEKER HASTALARI AMAN HA…
Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uz. Dr. Emrah Yerlikaya ise,  sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine bayramda da riayet edilmesi gerektiğini söyledi. Bayramda diyabetik tansiyonu, kolesterolü ve kalp damar hastalığı olan hastaların ekstra özen göstermesi gerektiğine değinen Yerlikaya şöyle devam etti: “Porsiyonlar sınırlı tutulmalı, et tüketiminde aşırıya gidilmesinden kaçınılmalıdır. Etler günde bir öğün tüketilmeli ve günde yaklaşık 120 gramı geçmemelidir. Etlerin pişirilmesinde ilave yağ, kuyruk yağı gibi katı yağlar kullanılmamalı, haşlama ve ızgara tercih edilmeli, yine etler pişirilirken ilave tuz kullanımından kaçınılmalıdır. Tatlı tüketimi de yine sınırlandırılmalı ağır şerbetli tatlılardan ziyade sütlü ve meyve içeriği yüksek olan tatlılar tercih edilmelidir.  Diyabet hastalarının her gün uyguladıkları diyetin dışına çıkmamaları ana öğünlerini ve ara öğünlerini düzenli ve vaktinde almaları gerekmektedir. Diyabet ilaçlarını ve insülinlerini yine her günkü zamanlarında kullanmaları sağlıklı bir bayram geçirmeleri açısından yerinde olacaktır” dedi.

ÇOCUKLARI ŞEKERDEN UZAK TUTUN
Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Pedodonti Uz. Dr. Ayşe Utku Köyoğlu da çocukların bayramda tükettikleri şeker ve tatlılarla dişlerinde çürük oluşabileceğini bunların önlenmesinde ebeveynlerin dikkat etmesi gerektiğini söyledi.  Köyoğlu: “ Çocuklarda bayramlarda aşırı tatlı ve şeker tüketiminden dolayı diş çürükleri ve buna bağlı diş ağrıları oluşur. Bu yüzden bayram zamanları aileler için en dikkat edilmesi gereken zamanlardır. Çocuklar sıklıkla şekerli gıdalar yer. Daha sonra da dişi ağrır. Çocuklara öğünlerden önce az şeker yedirilmelidir ve şeker yedikten sonra mutlaka dişi fırçalatılmalıdır. Diş çürüğü çok ciddi ve kötü bir ağrıdır. Bayramın çocuklarımıza zehir olmaması için daha az şeker tüketilmeli ve mutlaka çocuklarımıza dikkat etmeliyiz” diyerek sözlerini tamamladı.