Sağlık Bakanlığı, otel, ulaşım, restoran ve kişisel bakım yapan yerlerde ücretsiz olarak verilen kozmetik ürünlerde kullanım koşullarına dair bilgilendirme şartı getirdi. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) da ilçedeki işletmeleri söz konusu ürünleri kozmetik ruhsatı olan yerlerden almaları konusunda uyardı.

        Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu tarafından 'Hizmet Sunumunda Yer Alan Kozmetik Ürünlere İlişkin Kılavuz' yayınlandı. Kılavuz ile yemek, konaklama, ulaşım, kişisel bakım hizmetleri gibi sektörlerde hizmet esnasında sunulan kozmetik ürünlere yeni düzenleme getirildi. Buna göre; ıslak mendil, sabun, şampuan, duş jeli, saç kremi, masaj yağı gibi ürünlerin ambalajının üzerinde içerik, üretici, kullanım, saklama ve dayanıklılığına dair bilgiler ile ürüne özel uyarıların yer alması gerekiyor.

        Yayınlanan kılavuz, FTSO yönetimini harekete geçirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan FTSO Başkanı Akif Arıcan, turizm sezonu öncesinde otel, restoran ve hamam işletmecilerinin konuya dikkat etmelerini istedi. Yeni düzenlemeye uymayan işletmelerin ciddi para cezalarıyla karşılaşabileceğini hatırlatan Arıcan, olası bir ceza durumunda kış sezonunu durgun geçiren işletmelerin sezona rahat bir başlangıç yapamayacağını söyledi.

        Arıcan, hizmetin sunumu sırasında verilen ıslak mendil, sabun, şampuan, duş jeli, saç kremi ve vücut losyonu gibi ürünlerde içerik, üretici, kullanım, saklama ve dayanaklılık bilgilerinin ambalaj üzerinde yer alması gerektiğini ifade etti.

        Bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı’nca denetlenen kozmetik üretim ruhsatı olan yerlerde üretilmesi gerektiğine işaret eden Arıcan, "Söz konusu ürünleri müşterilerine ücretsiz veren otel, lokanta ya da ulaşım firmalarının, bunları kendi adına ürettirmesi halinde ve üretici ya da malı tedarik ettiği firmayı Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu'na bildirmesi gerekmekte. Bu hususlara uygun olmayan ürünler, yasal olmayan ürünler olarak değerlendirilmekte olup, bakanlıkça yapılacak denetimlerde cezalara maruz kalınabilecektir. Söz konusu ürünleri müşterilerine ücretsiz olarak sunan odamız üyesi otel, restoran, hamam, sauna, ulaşım firmaları gibi işletmelerimizin konuya daha duyarlı yaklaşmasını istiyoruz."