Denizli  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi Müdürlüğü vatandaşları keneye karşı uyardı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’na (KKKA) dikkat çeken müdürlük, 860 kene türünden 30’unun Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı virüsünü taşıdığını belirtti. hastalığın Mart-Ekim ayları arasında görüldüğünü vurgulayan İl müdürlüğü, “Hastalığın tedavisinde spesifik bir ilacın olmaması, etkinliği kanıtlanmış bir aşısının da bulunmaması, korunma önlemlerinin alınmasını ve hastalığın bulaştırıcısı olan kenelerle mücadeleyi ön plana çıkarmaktadır.” dedi.

Köylüler risk altında, hastalığın tedavisi yok

Özellikle hayvanlarla temas halinde olan çiftlik çalışanları, çoban, kasap, veteriner hekimler, mezbaha çalışanları, askerler, kamp yapanlar, ormanda ve tarlada çalışanların yüksek risk altında olduğunu söyleyen İl Müdürlüğü,  “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı kenelerin kan emerken virüsü bulaştırması, enfekte kenelerin çıplak elle ezilmesi sırasında veya bulaşık hayvanların kan ve dokuları ile hasta insanların kan ve vücut sıvılarına temas ile olmaktadır. Erken tedavi edilmez ise yüzde 8-80 arasında ölüm riski olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına karşı bugüne kadar etkin bir tedavi ve koruyucu yöntem geliştirilememiştir. Hastalıktan korunmada öncelikle risk altında olanlar her gün düzenli bir şekilde kene kontrolü yapmaları gerekmektedir.” 

Kene hemen çıkarılmalı

Vücuda tutunan kene kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin o ölçüde az olacağı belirtilen açıklamada  “en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Tutunan keneler kesinlikle öldürülmemeli, ezilmemeli ve kenenin ağız kısmı koparılmadan bir pens yardımı ile yavaşça çekilerek tutunduğu yerden çıkarılmalıdır. Bölge bolsabunlu su ile yıkandıktan sonra antiseptik solüsyonlarla dezenfekte edilmelidir.”

“Çıplak elle keneye temas edilmemeli, kenelerin üzerine alkol, eter, kolonya ve gaz yağı gibi herhangi bir kimyasal dökülmemeli, sigara veya ateş kullanılarak keneler uzaklaştırılmaya çalışılmamalıdır.”
“Görev nedeni ile risk grubunda yer alan kişiler, hayvan veya hasta insanların kan ve vücut sıvıları ile temastan kaçınmalı; temas edilecekse mutlak eldiven, önlük, gözlük, maske vb. koruyucu önlemler almalıdır.

İlk 10 gün dikkat

“Vücuduna kene tutunan kişiler 10 güne kadar ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikâyetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikayetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.”