Servergazi Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali İhsan Yıldız, 5 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Kronik bir solunum yolu hastalığı olan tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren dünyada yıllık 250 bin kişinin ölüm nedeni olduğu tahmin edilen astımın son yıllarda giderek arttığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yıldız , tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişinin bu hastalıktan etkilendiğini ifade etti. 

"TÜRKİYE'DE HER 13 KİŞİDEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR"
Türkiye’de, her 13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu: "Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar halinde gelen bir hastalıktır. Hasta, ataklar arasında kendilerini iyi hisseder. Astımda hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap vardır. Hava yolu şiş ve ödemlidir. Bu durum akciğerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına neden olur. Toz, duman, koku gibi uyaranlar ile öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Kriz de hava yollarını saran kaslar kasılır, ödem ve şişlik artar. İlerleyen iltihapla birlikte hava yolu duvarı kalınlaşır. Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir balgam salgılanır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır. Evcil hayvanlar, polenler, küfler alerjiye neden olan maddelerdir. Alerjen bulunmayan türde nezle, gribal enfeksiyonlar, soğuk veya kirli hava, sigara dumanı, parfüm kokusu, gıda katkı maddeleri ve stres etkili olur." 

"ASTIM UYGUN TEDAVİ İLE KONTROL ALTINA ALINABİLİR"
Astım hastalığının kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali İhsan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Nefes darlığı, hırıltı, uzun süre öksürük gibi şikayeti olan kişilerin astım olma olasılığı yüksektir. Genelde yaşlı teyzelerimiz, amcalarımız, 'nefes darlığım var ama ne de olsa yaşlıyım veya iki adım yürüyünce nefes darlığı normal, bende bir hastalık yok' diyerek doktora gelmek istemiyor. Özellikle nefes darlığına, kronik öksürüğün yani üç haftadan fazla öksürüğün eşlik etmesi, özellikle en belirgin semptom olarak da gece hırıltıların olması, astımın en belirgin temel özellikleridir. Bu rahatsızlık eğer kişide varsa göz ardı etmeden mutlaka bir göğüs polikliniğine başvurmalı ve solunum fonksiyon testi yaptırmaları gerekmektedir. Eğer astım hastası kişiler, tedavilerini tam olarak yaptırırlarsa ve belli başlı bazı kurallara dikkat ederlerse iyileşme göreceklerdir. Tabi iyileşme görüldükten sonra da dikkatli olunması gerekir. Mesela astım hastaları, kesinlikle sigara içmemeli hatta içilen ortamlarda bulunmamaları gerekir."