HABERDENİZLİ.COM

Çivril Hilmi Öz Devlet Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr Onur Tirelioğlu, "Şık giyinmek ve modaya uyabilmek için genelde ortopedik açıdan sağlıksız ayakkabılar giymek zorunda kalınabildiğini, bu durumun özellikle kadınlarda sık yaşandığını, Ayakkabı seçiminde birçok kez ayağın rahat olması ikinci planda kalıyor. Sonuç olarak cildin su toplaması sonucu soyulan, nasır bağlayan ve sık sık burkulan ayaklar ortaya çıkıyor. Çözüm bulmada geç kalındığında problem gittikçe ilerleyerek ciddi sinir sıkışmalarına, ayaklarda ve parmaklarda şekil bozukluklarının oluşmasına veya artmasına yol açabiliyor". dedi. 

Tirilioğlu, sözlerine şöyle sürdürdü en çok karşılaştığımız yanlış ayakkabı tercihleri ve sonrasında yaşanan sorunlar ise şunlar;
 

Ayak Sağlığını Tehdit Eden Yanlış Ayakkabı Tercihleri Nelerdir?

1. Ön Ayağı Sıkanlar: En sık yaşanan problemdir. Önü daralan ve ayağı sıkan dar kalıplı ve topuklu ayakkabılar ya da botlar giyilmesi ve bunlarla uzun süre ayakta kalınması parmakların rahatça hareket etmesini engeller ve zamanla parmaklarda şekil bozukluğuna neden olurlar.
 2. Yüksek Topuklu Olanlar: Bu tip ayakkabılarda vücut ağırlığı olması gereken yerden ön ayağa doğru yer değiştireceği için tarak kısmına geçer. Sonuçta parmaklara aşırı yük biner ve uzun süreli kullanımlar ayak ile parmaklarda şekil bozukluklarına neden olur.
3. Çok Yüksek Platformlular: Bu tarzdakiler vücut dengesini bozan ürünlerin özellikle sert olanları ayağın kıvrılmasını engeller. Şoku emmediği için şoka maruz kalmaması gereken eklemlere aşırı baskı ilettiği için eklemlerin erkenden aşınmasına neden olur.
4. Tamamen Topuksuz Olanlar: Aşırı topuklular kadar tamamen topuksuz ve aşırı yumuşak, genellikle bez veya süet olan ayakkabı ile çizmeler de sakıncalıdır. Çünkü ayağı hiç tutmayan, ayağın iç taraf tabanını hiç desteklemeyen bu ayakkabılar içe basmaya meyilli olanlarda bu durumun daha da kötüleşmesine neden olur.
5. Bir Numara Büyükler: Topuklu ayakkabı ya da bot seçerken ince kalıplı ürünlerin büyük numaralarını almak büyük bir hata olacaktır. Çünkü ayak öne gidince ayakkabı önden vuracak, arkada ise boşluk kalacak ve topuğun yürürken hareket etmesi sonucunda ayakkabılar sürterek yara yapacaktır.
6. Çok Sert Derili Olanlar: Ayağın gerekli esneme ve yumuşamasına imkan vermediği için ayağın fonksiyonlarını bozacaklardır”
dedi.

İdeal Ayakkabı Nasıl Olmalı?

Giyilen ayakkabının ayağın şekline uygun ve tam oturması gerektiğini dile getiren Tirelioğlu; “Ayağımızın üç boyutlu olduğunu unutmamalıyız ki ayakkabının sadece boydan uyması yetmez, eni ve yüksekliği de ayağımıza uymalıdır. İdeal ayakkabı ayağı iyi kavramalı ve özellikle bilek kısmını iyi tutmalıdır. Ayağı taraklı olanlar daha geniş kalıplı ayakkabılar kullanmalı iken ince ayaklı kadınlar ise ince kalıplı olanları giymeli. Ayakkabının ayağı destekleyen bir iç tabanı olması gerekirken dış taban ise şoku emen, doğru noktalarda esneyen özelliklere sahip olmalıdır. Ayakkabının önü ve yanları dar olmamalı, parmaklar yanlardan ve üstten rahat etmelidir. İçi dışı deri olmalı. Bu tür ayakkabılar hem nefes aldığı için terletmez, hem de ayağın şekline daha kolay uyum sağlarlar. Derinin cinsi de önemlidir şöyle ki hassas cilde sahip, kemik yapısı belirgin ve çıkıntılı olanlar ile diyabet hastaları yumuşak derileri giymelidirler. Ayakkabı tabanının dış kısmı yeterince geniş olmalıdır ki özellikle denge ve burkulma sorunu olan kadınlar geniş, topuk kısmı daralmayan ayakkabılar seçmelidir. Çok sert deri ve sert rugan yerine, ayağın şeklini daha iyi alan süet ve nubuk deriler tercih etmelidir” şeklinde konuştu.