Yaz aylarının gelmesiyle birlikte terleme problemi yaşayanların zor anları başladı. Vücudun gerekenden fazla terlemesi diye tanımlana aşırı terleme problemi olanlar özel ve sosyal hayatlarında sıkıntılar yaşıyor. 

Uzmanlara göre öz güven eksikliği aşırı terlemeden muzdarip kişilerde çok görülüyor. 

Aşırı terleme probleme kişide saklanma htiyacı ortaya çıkarıyor. Bu problemi yaşayanlar çoğu zaman tokalaşmaktan bile geri duruyorlar. Böylelikle aşırı terleme şikayetinde bulunanlar sosyal ortamlarda bulunmaktanda kaçınıyorlar. Uzmanlar rahatsızlıktan kurtulmanın tahmin edildiği kadar zor olmadığı söylüyor.

Özel bir sebebi olmayan aşırı terleme sıkıntısının vücuttaki sempatik sinir sisteminin aşırı çalışmasından kaynaklanıyor. 

Aynı Gün Taburcu

Rahatsızlığın ise tedavisi mümkün ve en kalıcı, güncel tedavi yöntemi ise klipsli ETS tekniği. Bu teknik yaklaşık bir saat süren kapalı bir ameliyat. ETS ile her iki koltuk altından 5 milimetrelik kesi yapılıyor. Kesilerin birinden kamerayla girilip terlemeye yol açan sempatik zincir bulunuyor. Şikayetçi olunan bölgeye göre (el, koltukaltı, yüz) o sinir zincirinin ilgili bölümüne titanyum klips yerleştiriliyor ve işlem bitiyor. Hasta, aynı gün taburcu oluyor. Ertesi gün banyo yapmaya bile engel olmayacak işlemden iki gün sonra günlük iş hayatına dönülebiliyor. Başarı oranı yüzde 98 ila 99 civarı.


Sena KURU