Kadın Hastalıkları ve Doğum Uz. Dr. Deva Hazar, Normal gebelikte bebeğin sağlıklı gelişimini sağlamak için kalp ve damar sisteminde önemli değişiklikler olduğunu, hamilelikte kalp hızı ve kalbin pompaladığı kan miktarının arttığını, gebelikte küçük tansiyonun 20 mmHg’ye kadar düşebildiğini ve gebeliğin sonuna doğru tansiyon değerlerinin gebelik öncesi değerlerine döndüğünü belirtti. Ortalama 10 gebeliğin 1-2’sinde gebelik hipertansiyonun görülebileceğinden bahseden Deva Hazar: “Gebelikte hipertansiyon 6 saat içinde yapılan iki ayrı ölçümde, kan basıncının yani tansiyon ölçümünün 14/9 üzerinde veya büyük tansiyonun 3 birimden, küçük tansiyonun 1 birimden yüksek ölçülmesi Gebelik Hipertansiyonu olarak kabul edilir” dedi. 

HANGİ GEBELERDE TANSİYON YÜKSEKLİĞİ DAHA SIK GÖRÜLÜR?

Bebek gelişmesinde gerileme, erken doğum ‘plasenta’ denilen anne ve bebek arasındaki hayati bağlantıyı sağlayan eş olarak da bilinen dokunun erken ayrılması, ani böbrek yetersizliği, hipertansiyon krizi gibi olayların anne ve bebeğe zarar vereceğini aktaran Uz. Dr. Deva Hazar kronik hipertansiyonun kontrol edilmesinin şart olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “İlk gebelerde, önceki gebelikte gebelik zehirlenmesi öyküsü olanlarda, gebelikten önce hipertansiyon öyküsü olanlarda, 35 yaş üstündeki gebelerde, çoğul gebelik durumlarında, şeker hastalarında yada böbrek hastalığı gibi hipertansiyon ve idrardan protein kaybedilen durumlarda, şişman gebelerde, kollagen doku hastalıkları, antifosfolipid sendromu, bağışıklık sistemi bozuklukları olan gebelerde  tansiyon görülme riski artar. Gebelikleri boyunca çalışmak zorunda olan ve dinlenme fırsatı bulamayan anne adaylarında da risk yükselir” dedi. 

Preeklampsinin (gebelik zehirlenmesi)  tansiyon yükselmesinin meydana getirdiği normalde damarlar içinde tutulması gereken sıvının büyük kısmının vücut boşluklarına kaçarak aşırı kilo alımına yol açtığını söyleyen Uz. Dr. Deva Hazar gebelik esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisinin haftada alınan 2 kilodan fazla kilo artışı olduğunu söyledi. Hazar: “Gebelere hipertansiyon, yada preeklampsi tanısı konursa gebe kesinlikle yatak istirahatı yapmalı. Mümkünse sol tarafına yatmalıdır.
Bu şekilde idrar miktarının artması beklenir. 2 günde bir kez doktor kontrolü uygun olacaktır. Gerektiğinde doktor kararı ile hastaneye yatışı ve takibi olabilir” dedi.