Uzmanlara göre, Astım ve alerjik hastalıkların gelişmesinde genetik faktörler kadar gereksiz kullanılan antibiyotikler de etkili. Faydalı mikropları da öldüren antibiyotikler, gereksiz kullanıldığında bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve astım ve alerjik hastalıklara davetiye çıkarıyor. 

İKİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ VAR

İnsan vücudunun iki ayrı bağışıklık sistemi olduğunu, birinin alerjiye eğilim yaratan bağışıklık sistemi, diğerinin ise mikroplara karşı vücudu koruyan bağışıklık sistemi olduğunu belirten Uzmanlar, 'Doğumda hafif derecede alerjiye eğilim yaratan bağışıklık sistemi baskındır. Doğumla birlikte vajinadaki ve dışkıdaki flora ile karşılaşma, mikroplara karşı olan bağışıklık sistemini devreye sokar ve alerjiye eğilim azalır. Çocuğun bağışıklık sistemi gelişirken az mikropla karşılaşması ve mikroplarla karşılaşsa da hemen antibiyotik kullanmaya başlanması, alerjik hastalıkları arttırır. Çünkü bağışıklık sistemi zayıflayınca alerji artar, alerji artınca bağışıklık sistemi zayıflar. Gribal enfeksiyonlar, virüsler nedeniyle geliştiği için antibiyotikler yarar sağlamaz. Özellikle 2 haftayı geçmeyen ve ateşsiz olan öksürük durumlarında antibiyotik kullanımına gerek yoktur.'

ASTIMDA GENETİK FAKTÖRLER NE KADAR ETKİLİ?

Anne veya babada astım, alerjik nezle, egzama gibi herhangi bir alerjik hastalık varsa çocukta alerjik astım gelişme riskinin %30-50 arasında olduğuna dikkat çeken Uzmanlar, Hem anne, hem de baba da alerjik hastalık varsa, çocukta alerjik astım gelişme riskinin ise %50-80 arasında olduğunu belirtildi. Genetik faktörlerin yanı sıra özellikle obezitenin astım gelişmesine katkısının büyük olduğunu, Yağ hücrelerinin astım gelişimine neden olan maddeler salgıladığını belirtildi.

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada; 'Alerjik hastalıklarda aşı tedavisi çok etkilidir. Astımlı veya alerjik nezleli çocuklarda alerjiye karşı tolerans oluşturmak için kullanılır. Aşı tedavisi ilaç gereksinimini azaltır veya ortadan kaldırır, yeni alerjilerin gelişmesini önler ve hayat kalitesini artırmaktadır. Çocuklarda aşının etkisi yetişkinlere göre çok daha fazladır. Çünkü çocuklarda immun sistem değişim içindedir' denildi.