Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, ani hava değişiminin nezle ve gribal enfeksiyona neden olabileceğini söyledi.
Nezle ve gribal enfeksiyonun birbirinden farklı iki ayrı hastalık olduğunu ifade eden KBB Uzmanı Dr. Melih Üstel, iki hastalığında belirtilerinin birbirine çok benzediğini, gün içindeki sıcaklık farklarının bu hastalıkları tetiklediğini belirtti. Üstel şunları söyledi: “Nezle insanlarda en sık görülen, üst solunum yollarını tutan viral bir enfeksiyondur.  Etken sıklıkla rhinovirüs olmakla birlikte bunun dışında enterovirüs, addenovirüs, coronovirüs gibi yaklaşık 200’e yakın virüs nezleye yol açmaktadır. Nezlenin ilk belirtileri burunda, boğazda yanma ve kuruma, hafif boğaz ve baş ağrısı, hapşırık, şiddetli sulu burun akıntısı, şiddetli olmayan halsizlik, hafif baş ağrısı ve kas ağrısıdır. Burun tıkanıklığı ve koku almada bozukluk olabilir. Hastalar genelde nezleyi ayakta geçirirler, hastalığın düzelmesi 7–14 gündür.  Hastalığın önlenmesi için gripte olduğu gibi herhangi bir aşı yoktur.  Önlem olarak hastalığa maruz kişiden 2–4 gün süreyle uzak durmak oldukça önemlidir. Nezle ve gribe yakalanmış kişiler özellikle burun temizliğinden sonra ellerini bol suyla ve sabunla yıkamalıdırlar. Öksürürken ve aksırırken ağız ve burunları mendille kapatmalıdırlar. Hastalıklı kişiler mümkünse kapalı ortamlardan uzak durmalıdırlar. Çok nadiren nezleden sonra sinüzit, orta kulak iltihabı, farenjit, larenjit ve bronşit görülebilmektedir. Grip hastalığı ise influenza A-B nadiren C virusuyla ortaya çıkar. Bulaşma şekli aynen soğuk algınlığındaki gibi damlacık ve temas yoluyla olmaktadır. Bu nedenle nezle ve grip, ev, işyeri, okul, kreş, anaokulu ve toplu taşıma araçlarında daha kolay bulaşmaktadır. Gribin belirtileri ise tıpkı nezlede görülen belirtiler gibi olmakla birlikte daha şiddetlidir ve hastalık daha ağır seyreder. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yutmada zorluk, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, şiddetli öksürük ve kas ağrısı gibi bulgular vardır. Nezle ve grip havadan ziyade aşırı yorgunluk, stres, alerjik nazofarenks hastalıkları ve kadınlarda adet döneminde daha sıklıkla görülebilmekte ve bu durumlarda hastalık daha kolay ortaya çıkabilmektedir. ” diye konuştu.

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, nezle ve gripte dengeli beslenme, bol B ve C vitamin içerikli sebze ve meyveler yeme, yaşadığımız ortamların kuru olmamasına ve nemli olmasına dikkat etme, stresten uzak durma gibi hususların oldukça önemli olduğunu ifade etti. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden bu dönemde özellikle sakınmak gerektiğini kaydeden Üstel, gribal enfeksiyona dikkat edilmezse ve olaya ciddi bakılmazsa sıklıkla sinüzit, orta kulak iltihabı, faranjit, larenjit, bronşit görülebileceğini, riskli gruplarda (şeker, kronik kalp hastalığı ve solunum problemleri olanlarda) hastalığın daha ağır seyredebileceğini, kalp ve beyin zarı iltihapları, akciğer ve karaciğer iltihapları gibi komplikasyonların daha sıklıkla görülebileceğini kaydetti. Uz. Dr. Melih Üstel, “Nezle ve gribin tedavisi öncelikle istirattir. Bol sıvı almak, dengeli beslenmek önemlidir.  Ayrıca ağrı kesici, ateş düşürücü, dekonjentan gibi ilaçlar verilir. Son zamanlarda özellikle grip belirtileri ortaya çıktıktan sonra yaklaşık 2–4 gün içinde verilince hastalığın şiddetini azaltan bir takım yeni ilaçlarda kullanılmaktadır. Nezle ve grip tedavisinde sık yapılan hatalardan biri antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotik kullanımı, olaya bakteri infeksiyonu da eklenirse ancak doktor kontrolünde verilebilir” dedi.