Denizli Devlet Hastanesi Psikologu Önder Esen, evde lambayı açıp kapatma, kapıyı kilitleyip kontrol etme, pek çok kez elini yıkama gibi durumların aklın bireylere oynadığı 'sanal oyunlar' olduğunu ve bu oyunlardan kurtulmanın yolunun zihinsel aktiviteler olduğunu söyledi.

ANLAMSIZ DÜŞÜNCELER
Akıldan atılamayan anlamsız ve saçma gelen düşüncelere ‘obsesyon’ denildiğini belirten Psikolog Önder Esen, bu düşüncelerin zamanla kişiye ve çevresine zarar vermeye başladığını anlattı. Özellikle yoğun yaşanan duygusal ve fiziksel aktivitelerden sonra obsesif kompüsif davranış bozukluklarının yaşandığını ve bu duyguların zihnimizle oyun oynadığını söyleyen Esen, şöyle konuştu: “Zihnimizdeki obsesif düşüncelerin bize ne zaman geleceği hiç belli olmaz. Aslında bu düşüncelerin anlamsız olduğunun, saçma olduğunun farkındayızdır. Ama bunları yapmaktan kendimizi alıkoyamayız. Çünkü beynimiz bize oyun oynayarak bu düşünceleri yapmazsak, bu düşünceleri aklımızdan geçirmezsek başımıza kötü şeylerin geleceğini bildirir ve biz de bu kötü şeylerin başımıza gelmesini göze alamayız ve tedbir almaya başlarız. İlk başlangıçta bu tedbirler bizi çok yormaz. Zamanla tekrar eder. Belli bir süre sonra bu tedbirler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. İki defa çalmazsa başına kötü şey geleceğini zanneder. İki defa çalsa bile bazen iki defa çalmış gibi gelmez. Tekrar eder döner bir daha çalar. Veya kapı kolunu tutmaz oradan kendisine bir mikrop geleceğini düşünür. Daha da ileriki evrelerde kapı kolunu tutamaz bir odaya giremez girse de çıkamaz.”

HASTA FARKINDADIR
Obsesyon hastalığının bayanlar arasında titizlik hastalığı olarak bilindiğini söyleyen Esen, ev hanımlarının eşleri üzerinde farklı takıntılarını uyguladıklarını bildirdi. Bu durumun eşlerin arasını açtığına dikkati çeken Esen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ev hanımları eşlerinden işten gelince kıyafetleriyle evin içinde oturmamaları, ellerini yıkamaları, çoraplarıyla halıya basmamaları gibi değişik şeyler ister. Bunlar zamanla insanın hayatını zorlamaya başlar.Hastada bunun farkındadır ama yapmadan duramaz. Bu durumda davranış bozukluğunun altında yatan nedeni bulmak çok önemlidir. Kişi geçmişinde yüksek beklentiler, gerçekleşmeyen hayaller, duygusal travma yaşamış olabilir. Hastalarda ilaç tedavisinin yanında psiko terapiler ve farkına varma terapileri ile zihinsel aktivitelerle obsesif kompüsifin önüne geçilebilir.”