HABERDENİZLİ.COM

Denizli’de aile hekimliği uygulamaları kapsamında halen sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapanlar arasında daha önce “Aile Hekimliği 1.Aşama Sertifikalı Uyum Eğitimi” almamış olan aile hekimlerine ve İlde bulunan İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Entegre İlçe Devlet Hastanelerinde görevli hekimlere Sağlık Bakanlığı’nın talimatları doğrultusunda verilen eğitim; 6 eğitimci ve 20 katılımcı ile 05-09 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi. 

Eğitimin son gününde sertifika almaya hak kazanan katılımcılar için düzenlene törene; Denizli Vali Yardımcısı Ali Cergibozan, İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Aytekin Polat, eğitimciler ile kursiyerler katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk,  birinci basamak sağlık hizmetlerinin toplumu ciddi anlamda etkileyen kimi zaman ölümcül sonuçlar doğurabilen hastalıkların önlenmesinde rollerinin büyük olduğunu söyledi. Öztürk: “Ülkemizde birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemi toplum sağlığı açısından çok büyüktür.  Toplumumuzda şöyle bir adet var; hasta olunduğunda hastaneye gidilir ve sağlık hizmeti de hasta olan kişiye verilir gibi. Ama gerçekte bunun böyle olmadığını özellikle birinci basamakta çalışan tüm doktor arkadaşlarım çok iyi bilir. Birinci basamağın en önemli görevi hastalanıp gelen kişiye reçete yazmak değil bence koruyucu hizmetleri verebilmektir. Hastanede çalışan bizler kişisel bazda faydalar sağlıyoruz. Bir kişi hasta oluyor geliyor, yatırıp tedavisini yaparak iyileştiriyoruz. Fakat birinci basamakta sahada yer alan doktorlarımız koruyucu sağlık hizmeti yapıyor, kronik hastalığı olan bütün nüfustaki kişileri tarıyor, takiplerini yapıyor ve eğitimler veriyorlar. O eğitimler sayesinde de koruyucu sağlık hizmeti sağlanıyor. Obezite ile mücadele, kanser taramaları gibi faaliyetler yapılıyor. Yani birinci basamakta yapılan bu çalışmalar ile aslında kitlesel bazda hizmet veriliyor. O yüzden birinci basamakta yapılan hizmetlerin önemi çok büyük. Bunun için birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürekli eğitimle geliştirilmesi ve güçlendirilmesi gereklidir. Bu amaçla Sağlık Bakanlığımız  iradesiyle birinci basamakta çalışmakta olan veya çalışacak olan pratisyen ve uzman hekimlerimize yönelik bu alan için gerekli asgari bilgi, tutum ve becerilerle donatılmalarını sağlamak için bir ‘uyum eğitimi' düzenledik. Ben öncelikle bu eğitime katkı sağlayan eğitimci doktor arkadaşlarıma daha sonra eğitime katılan tüm doktorlarımıza ve sertifika törenimizde bizi yalnız bırakmayan Sayın Vali Yardımcımız Ali Cergibozan’a çok teşekkür ediyor, bu eğitimin doktorlarımıza mesleki yaşamlarında önemli katkılar sağlamasını diliyorum” diye konuştu.

Denizli Vali Yardımcısı Ali Cergibozan da sağlık sektörünün ülkenin gelişmesinde bir lokomotif görevi gördüğünü vurgulayarak şöyle konuştu: “Aile hekimlerimizin sahada sağlık hizmeti sunumu sırasında karşılaşabilecekleri durumlar ve insani ilişkiler noktasında vatandaşlarımıza daha iyi bir hizmeti sağlayabilmeleri açısından bu tür hizmet içi eğitimlerin yapılmasında büyük fayda vardır. Aile hekimlerimizin konumu; hakikaten vatandaşlarımızın genel sağlığının korunmasında sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürmesinde büyük önem arz etmektedir. Koruyucu hekimlik olarak düşündüğümüzde zaten aile hekimlerimiz vatandaşlarımızın yaşadığı çevreye ortama en yakın konumda olan görevlilerimizdir. Elbette sağlık hizmeti yürüten tüm görevlilerimiz hele ki doktorlarımız zor bir görev yapmaktadır ve hepsi de fedakarca çalışmaktadır. Ülkemizin kalkınması daha yüksek seviyelere gelmesi açısından hemen her sektörden bir bütün olarak milletçe birlik beraberlik içerisinde gayret göstereceğiz. Sağlık teşkilatımız da bu yükselişin lokomotif sektörlerinden birisidir. Bu nedenle böyle bir eğitim çalışmasının tertip edilmesinde başta Sağlık Müdürümüz Uz. Dr. Berna Öztürk başta olmak üzere emeği geçen tüm sağlık çalışanlarımızı kutluyorum” dedi.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen tören ile önce eğitim veren doktorlara teşekkür belgesi ardından ise eğitime katılan doktorlara sertifikaları takdim edildi.