HABERDENİZLİ.COM

Ameliyatı gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahisi AD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgin Emrecan yaptığı açıklamada; hastanın aort damarında genişleme nedeniyle başvurduğunu, yapılan tetkiklerinde göğüs kafesi ve karın boşluğunu birleştiren bölgede aort damarında kese şeklinde 7 cm'lik genişleme (sakküler anevrizma) tespit edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Emrecan, “Anevrizma kesesinin olduğu bölgeden mide ve bağırsak damarlarının çıkmasından dolayı ameliyat oldukça riskli idi. Yine hastanın uzun süre sigara içmiş olması ve yaşının da 86 olması ameliyatını daha da riskli yapıyordu.

Bu nedenle iki aşamalı ameliyat planladık. İlk ameliyatta hasta uyutularak karaciğer ve bağırsak damarlarının çıkış yeri değiştirilerek anevrizma kesesinden başka yere taşındı. Ertesi gün ise hasta uyutulmadan anevrizma kesesinin içerisine stent yerleştirilerek anevrizma onarımı uygulandı. Ameliyat sonrası dönem normal seyreden hastamız bir hafta sonra şifa ile taburcu edildi” dedi.

Bu tür yaşlı ve riskli hastalarda tek seferde yapılan yüksek riskli ameliyatlar yerine iki aşamalı ameliyatların uygulanması ile oldukça başarılı sonuçlar alınabildiğini belirten Prof. Dr. Emrecan, hastaların erken tanı için uzmana muayene olmaları gerektiğini vurguladı.