HABERDENİZLİ.COM

Denizli Devlet Hastanesi Talasemi Merkezi hastaları ile doktor ve hemşirelerini ziyaret eden Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı ve İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılınçarslan, Merkezin sorumlu hekimleri Hematoloji Uzmanı Dr. Gülsüm Akgün Çağlıyan ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Köseli’den talasemi hastalığı ve Talasemi Tedavi Merkezi hakkında bilgi aldılar. Denizli Talasemi ve Lösemililer Derneği Başkanı Turgay Besim’in de eşlik ettiği heyet, Serviste tedavi gören hastalara hediyeler vererek geçmiş olsun dileklerinde bulundu ve hastalarla pasta kesti.

Denizli, Talasemi Merkezi Bulunan Şanslı Bir İl 
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, tüm dünyada 266 milyon talasemi taşıyıcısı bulunduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Talasemi dünyada en sık görülen, ülkemizde yaygın olarak "Akdeniz Anemisi" olarak bilinen bir kan hastalığıdır. Anne ve babadan çocuğa geçer. Çocukta 3-4 aylıkken hastalık başlar ve sürekli kan nakli gerektirir. Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir. Türkiye’de sağlıklı Türk popülasyonun da talasemi taşıyıcı sıklığı % 2,1 olup, yaklaşık 1.300.000 taşıyıcı ve 4500 civarında hasta bulunmaktadır. Her yıl yüzlerce hastalıklı çocuk dünyaya gelmektedir. Hastalıktan korunmada toplum eğitimi, hastalığı taşıyan kişilerin tarama yöntemiyle saptanması, genetik danışmanlık ve doğum öncesi tanı çok önemlidir. Öncelikli amacımız; talaseminin önlenmesidir. Bununla ilgili ilimizde Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün takibinde çalışmalar yürütülmektedir. Birçok insanı etkileyen talasemiye dikkati çekmek ve hastalık hakkında farkındalığı artırmak amacıyla her yıl 8 Mayıs günü Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Dünya Talasemi Günü" olarak ele alınmakta. Biz de bu gün dolayısıyla Sağlık Müdürümüz ve Halk Sağlığı Müdürümüz ile birlikte Denizli Devlet Hastanesi Talasemi Tanı ve Tedavi Merkezimizde tedavi gören talasemi hastalarımızı ziyaret etmek istedik. 2003 yılında 7 yataklı kurulan Merkezimizde, 23 çocuk (16 yaş altı), 62 erişkin hastamız olmak üzere toplam 85 kayıtlı hastamız tedavi görmektedir. Her hastamız ortalama 3 haftada bir seans tedavi almaktadır.  2016 yılında toplam 1474 seans tedavi uygulanmış olup; 2017 yılı 4 aylık seans sayısı 460’dır. Merkezimize; 9 il dışından, 3 de yabancı uyruklu hasta kayıtlıdır. 8 hasta ise misafir hasta olup özellikle yaz aylarında merkezimizde tedavi görmektedir. Türkiye geneli sayısı çok az olan insan hayatında önemli bir yere sahip böyle bir merkezimiz olduğu için Denizli olarak çok şanslıyız” dedi.

Merkezin sorumlu hekimleri Hematoloji Uzmanı Dr. Gülsüm Akgün Çağlıyan ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Köseli ise gün dolayısıyla verdikleri mesajda; taleseminin kalıtsal ve önlenebilir bir hastalık  olduğunu anne ve babadaki gen bozukluğunun çocuklarına aktarılmasıyla meydana geldiğini söyleyerek; evlenmeden önce muhakkak talesemi taşıyıcısı olup olunmadığına bakılması gerektiğini vurguladılar.