HABERDENİZLİ.COM

Denizli’nin Merkezfendi ilçesinde 2011 yılında prematüre doğan ve serebral palsi hastası olarak dünyaya gelen 7 yaşındaki Çınar Şahan, kendisine uygulanan robotik rehabilitasyon sayesinde adım atmaya başladı. Hastaneye ilk gelişinde oturmakta ve ayakta durmakta güçlük çeken, 7 yaşındaki Çınar’a, Özel bir Tıp Merkezinde özel bir tedavi programı uygulandı. Uygulanan tedaviyle kısa süre sonra iyileşme gösteren 7 yaşındaki Çınar, adım atmaya başladı.

Çocuğunun hastalığını ilk başta anlayamadıklarını belirten anne Gülşen Şanah, “Çınar'ı ablasının bebekliğiyle kıyasladığımız zaman bazı şeyleri yapamadığını gözlemledik. Çınar, 7 aylıkken oturamıyordu, emekleyemiyordu. Doktora gittiğimizde ilk önce anlayamadılar prematüre olduğu için geç gelişebileceğini söylediler. Sonrasında da bir gelişme gözlemleyemediğimiz için tekrar doktora gittik ve Çınar'a Serebral Palsi teşhisi koyuldu. Serebral Palsi'nin ne olduğunu ilk başta bilmiyorduk, zamanla öğrendik ve teşhisten bu yana yavaş yavaş ilerledi. 2 buçuk yaşında oturmayı, sonra emeklemeyi ve ayağa kalkmayı öğrendi. 6 yaşına kadar yavaş yavaş ilerledi ve Pamukkale'de bulunan özel Tıp Merkezi'ne geldiğimizde Çınar, sol kolunu kullanamıyordu, ayakta durmada dengesi iyi değildi. Tedavisi sonrası destekle ayakta durup adım atmaya, oturmaya ve sol kolunu kullanmaya başladı.Kendi ihtiyaçlarını karşılayabileceği ve bağımsız yürüyebileceği bir seviyeye gelmesini istiyoruz" dedi.

Çınar’ın şuanda oturabildiğini ve destekle adım atmaya başladığını belirten Uzman Doktor Necdet Çatalbaş, "Serebral Palsi doğum öncesinde, doğum sırasında ya da doğumdan sonra meydana gelen bir problem dolayısıyla beyinde oluşan hasara bağlı olarak gelişir. Serebral Palsi tablosu çok değişken bir tablo olabiliyor. Çok farklı evrelerde hastaları gözlemleyebiliyoruz. Bu sebeple tedavide kişiye özel program uygulanması gerekiyor. Çınar, ilk geldiğinde oturmakta güçlük çekiyor ve ayakta duramıyordu. Çınar iletişime, tedaviye açık ve pozitif bir çocuktu. Çocuklara özel olarak kurguladığımız rehabilitasyon salonumuzda, yaşına göre oyunlarla kurguladığımız, sıkılmamasına özen gösterdiğimiz ve katılımını arttırdığımız özel tedavi programıyla hızlı bir şekilde ilerleme kaydetti. Şuanda oturabiliyor, destekle ayakta durabiliyor ve adım atabiliyor. Bu aşamadan sonraki amacımız desteksiz yürüyebilmesini sağlamak" diye konuştu.