Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uz. Dr. Ertan Kayacan prostat büyümesinin belirli yaşa gelmiş her erkekte görülebilen bir sorun olduğunu ve prostat büyümesinin prostat kanseri ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi.

Kayacan: “Prostat büyümesi bazı erkeklerde hiçbir belirti göstermez veya belirtiler dikkat çekmeyecek kadar hafif olabilir.  Prostat büyümesinin en tehlikeli komplikasyonu, idrar kanalını tıkayarak idrarın vücuttan atılmasına engel olmasıdır. Prostat büyümesinin belirtilerinden boşaltma ilgili olanlara değinecek olursak idrarın olup olmadığı konusunda şüpheye düşme, idrar yaparken zorlanma, zayıf veya kesintili idrar akışı, idrara çıktıktan hemen sonra tekrar idrara çıkma isteği, idrara çıktıktan sonra idrar akıntısı, idrara başlamakta zorlanma olarak sayabiliriz. Yine depolama ile ilgili belirtilere de değinecek olursak, artan idrara çıkma sıklığı (her 1 – 2 saatte bir), idrarı tutmada güçlük çekme, geceleri sık sık idrara çıkma, idrar sırasında ağrı ve yanma hissi olarak özetleyebiliriz” dedi. 

İyi huylu ve kötü huylu prostat büyümelerinin ayırt edilebilmesi için 50 yaşın üstündeki her erkeğin yılda bir kere prostat muayenesi yaptırması gerektiğini söyleyen Kayacan şöyle devam etti: “ Prostat büyümesi genellikle iyi huylu bir tümör olarak büyüme şeklindedir. Bu nedenle kişiler genellikle işeme ile ilgili sorunlarla karşılaşınca bir doktora başvurmaktadır. Belirtilerin meydana gelmesi iyi huylu prostat büyümesinde sosyal yaşamı etkileme dışında önemli bir sağlık sorununa yol açmayabilir. Ancak derecelendirilen şikâyetler hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırılabilir. Kötü huylu prostat tümöründe ( prostat kanseri) belirtilerin hafif yada şiddetli şekilde oluşması, kanseri tamamen kontrol edecek tedavinin yapıldığı erken evrenin geçirilmiş olduğu dönem anlamına gelir. Bu nedenle 50 yaşın üstündeki her erkeğin prostat muayenesi olması gerekir. Ayrıca ailesinde prostat kanseri olan kişide prostat kanseri görülme sıklığı 2 – 6 kat artacağından 45 yaşından sonra kontrollere başlamalıdır” dedi.